NOLL. Hittills har inte ett enda bud lagts på badet. Foto: Sacharias Källdén

Noll anbud när Liljeholmsbadet ska säljas

En anrik byggnad med sjöutsikt på bästa adress på Södermalm. Men förutsättningarna till trots har det hittills inte kommit in ett enda bud på Liljeholmsbadet i Hornstull.

  • Publicerad 11:59, 11 maj 2018

Det var i maj i fjol som staden, under stora protester, beslöt att Liljeholmsbadet vid Hornstulls strand ska säljas. Detta eftersom badets renoveringsbehov är så omfattande att det inte kan anses försvarbart med en upprustning, som beräknats kosta runt 100 miljoner kronor, för stadens pengar, enligt Jan Valeskog (S).

Protestlista överlämnad: 3500 har skrivit under för att rädda Liljeholmsbadet

Under visningen i mars var intresset stort från flera företag och föreningar, som ville göra om badet till allt från flytande gym till restaurang, uppgav mäklaren Anders Malm från Nextor. Men trots att det snart gått två månader sedan dess – har det fortfarande inte kommit ett enda anbud. Och på måndag löper tiden ut.

– Jag tror att det kommer att komma bud i sista minuten på måndag. Det är en väldigt stor grej att ta över det här badet, säger Anders Malm.

Är det vanligt att det inte kommer ett enda bud förrän i sista sekund?

– Det är omöjligt att svara på. Det här objektet är helt unikt, jag har aldrig varit med om att sälja något liknande. Men jag tror som sagt att det kommer att komma bud, från flera håll.

Måste bli publik verksamhet

Badet, som inte har någon fast prislapp, ska enligt stadens tidigare beslut säljas till en långsiktig aktör som driver en verksamhet som är öppen för allmänheten. Vad som händer om inget bud trillar in på måndag är för tidigt att svara på, enligt mäklaren.

Förre badmästaren: ”Så kan vi rädda Liljeholmsbadet”

Liljeholmsbadet...

...stod klart 1930.

...stängdes 2016 på grund av bassängernas risiga skick, vilket gjorde att badgästernas säkerhet inte kunde garanteras.

...staden har utrett möjligheten att renovera bassängen, och hävdar att det skulle kosta 100 miljoner kronor, vilket anses för dyrt. Föreningen Liljeholmsbadets vänner, som vill bevara badet, har låtit göra en egen utredning via ett annat konsultbolag, som kommit fram till att det skulle kosta hälften så mycket.

...beslutet om avyttring klubbades i maj 2017.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.