Nora Eklöv med kollegor och kamrater sittstrejkar för rätten till assistans. Foto: Nora Eklöv

Nora nekas assistans – sittstrejkar i Farsta

Nora Eklöv, 22, behöver personlig assistans för att klara av vardagen. Men Farsta stadsdelsförvaltning har nekat henne den rätten. Just nu sittstrejkar hon tillsammans med kollegor och vänner för att beslutet ska omprövas.

  • Publicerad 11:28, 13 nov 2017

På grund av en kronisk muskelsjukdom har Nora Eklöv, 22, tidigare fått personlig assistans med de allra mesta. Från att klä på sig, duscha, laga mat, gå på toaletten till att jobba. Nora har även en blodsjukdom som gör att hon måste ta sig till och från sjukhuset var tredje vecka för att få nytt blod. Men när Nora fick drömjobbet som generalsekreterare för Förbundet Unga Rörelsehindrade i Stockholm var hon tvungen att ansöka om personlig assistans på nytt – då fick hon avslag.

– De avslår min ansökan trots att jag har ett heltidsjobb i Farsta som generalsekreterare för Förbundet Unga Rörelsehindrade och betalar skatt. Jag hade personlig assistans på Öland, där jag är uppvuxen. Det var det som gjorde att jag kunde jobba och studera. Nu har jag fått flytta hem till mina föräldrar igen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stadsdelsförvaltningens bedömning är att Nora inte har en tillräckligt omfattande funktionsnedsättning för att uppnå kriterierna i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), där personlig assistans är en av insatserna. I motiveringen till beslutet tar man upp saker som Nora kan göra själv, som att till exempel förflytta sig inomhus – vilket Nora inte ens har sökt stöd för.

– I beslutet säger dem att mina behov inte är tillräckligt omfattande och inte heller tillräckligt integritetskänsliga. Men det är fel, säger Nora Eklöv.

Klockan 09:00 i morse mötte Nora upp kollegor och vänner för att sittstrejka i stadsdelsförvaltningens lokaler.

– Vi är några stycken här, med plakat. Jag har berättat för receptionisten varför vi är här och att jag vill prata med enhetschefen som tagit beslutet, men de lyssnar inte på oss. Just nu delar vi ut flygblad till andra personer som är här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nora tycker att stadsdelsförvaltningens beslut är felaktigt och hoppas på en omprövning.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att man tar ifrån mig mina rättigheter. Jag har rätt att jobba och leva precis som alla andra. Det är så många som blir av med assistans nu och jag tror att det är genom fysiska protester som vi kan få upp ögonen för situationen. Det här handlar om mänskliga rättigheter och det behöver våra makthavare förstå.

Eva Palmér Andersson, enhetschef på biståndsenheten på Farsta stadsdelsförvaltning, säger att hon inte kan uttala sig om enskilda fall men menar att det generellt krävs omfattande behov för att få assistans.

– Oavsett om man får avslag på assistans har man alltid rätt att söka andra insatser som gör att man kan leva ett normalt liv. Det finns lösningar på det mesta.

Idag är det många som får avslag på sin ansökan om personlig assistans. Varför är ni så hårda?

– Det finns många punkter vi tittar på innan vi tar ett beslut. Oavsett vad vi tycker privat så måste vi följa både lagar och regler, säger Eva Palmér Andersson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaos i t-banan – då kör SL tomma bussar

Nyheter Passagerare nekas att kliva på SL har satt in förstärkningsbussar för att kompensera för strulet längs t-banans gröna linje. Men resenärerna är bara tillåtna att åka i ena riktningen. Istället för att släppa på folk väljer SL att...måndag 25/6 17:00

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57