Foto: Claudio Britos

Nora vill inte bara reppa orten

Genom att skriva blev hon synlig och gjorde sin röst hörd. Nu släpper Albybon Nora Khalil sin första poesisamling.

  • Publicerad 08:00, 9 nov 2019

Titeln Skör som betong för tankarna till orten. Och det är också det den ena delen i Nora Khalils första diktsamling handlar om. Om livet här och saker hon ser, känner och upplever här.

Den andra delen är friare och handlar om känslor och tankar, utanför orten-narrativet.

– Det är lätt att fastna i det för att folk förväntar sig det av en. Om jag till exempel skulle skriva en bok är kanske inte det första folk skulle tänka att det skulle vara ett kärleksroman. Folk skulle förvänta sig en historia om livet i misären, säger hon.

Det blir lätt stereotyper.

– Om du är blatte är det ingen som bryr sig om ifall du sträckläst Harry Potter utan det handlar om var du bor, vilka förhållanden kommer du ifrån, vad har din kamp varit, säger hon.

Vill slippa reppa orten

Hon skulle önska att hon kunde skaka av sig de där förväntningarna och slippa representera orten hela tiden. Men det är samtidigt viktiga frågor att lyfta, tycker hon.

– Det är viktigt för när man pratar om orten så ser man ofta en grabb som står i centrum. Det är alltid killar, killar, killar. Vi lever i ett patriarkat överallt, men i orten blir det ännu starkare. Jag vill vara en del av den förändringen. Vi tjejer har också röster även om de inte alltid hörs, säger hon.

FAVORITRUM. Nora Khalils bästa plats i Alby är biblioteket: ”Jag gillade att gå runt här när jag var yngre. Titta på böckerna, bläddra lite. Jag gör det fortfarande ibland.” Foto: Claudio Britos

När hon gick i skolan var ”du måste prata mer” det hon oftast hörde på utvecklingssamtalen. Utöver att hon skrev bra.

– Mina svensklärare betydde mycket för mig. De har uppmärksammat mitt skrivande och fått mig att känna mig sedd. Annars kände jag att jag inte var bra på någonting. När man är tyst så blir det ofta så, att ingen märker av en, säger hon.

Genom skrivandet hittade hon sin röst och kunde göra sig röst.

– Jag kan ha väldigt svårt att prata om känslor. Men när jag skriver kan jag gå tillbaks och ändra. Och det är sällan pappret dömer en. Och det finns inga regler, det är det sköna.

Poesin är ortens grej

När hon skrev sitt bidrag till Förenade förorters dikttävling Ortens bästa poet 2017 så var det första gången hon skrev en längre text i det formatet.

Förenade förorters betydelse för hennes egen framgång och för poesin i orten i stort kan inte överskattas, menar hon.

– När Ortens bästa poet kom så visade de en annan väg. Vi från orten kände att det här är vår grej, att det är vårt och inte finns någon annanstans. Och då värnar man det.

Men nästa bok hoppas hon kommer vara en roman. Och den ska inte handla om orten.

– Jag vill inte bli bjuden i egenskap av att vara från orten. Efter ett helt liv här kan man inte bara kasta bort det, det är en del av mig. Men det är inte allt jag är. Jag är ju mycket mer, också.

TYST MEN STARK RÖST. I skolan fick Nora Khalil ofta höra att hon skulle prata mer. ”När man är tyst så blir det ofta så, att ingen märker av en”, säger hon. Foto: Claudio Britos

Skör som betong

Nora Khalil har deltagit i Ortens bästa poet både 2017 och 2018 så hon kom på tredje plats i tävlingen.

Hon läser till lärare på Stockholms universitet.

Hon har releasefest på sin bok på Fittja bibliotek och Botkyrka konsthall 14 november klockan 17.30 – 19.00.

Då kommer det bli poesiuppläsning, samtal, mingel och enklare tilltugg.