Ingrid Bergström, 88, är diabetesforskare och var pionjär inom datoranvändning i vården. Foto: Ylva Bergman

Nörden som blev pionjär i forskarvärlden

Östermalmsbon och läkaren Ingrid Bergström, 88, var pionjär inom datoranvändning i vården. Men idag ägnar hon knappt någon tid alls framför skärmen.

  • Publicerad 16:10, 5 mar 2018

För 45 år sedan använde idag 88-åriga Östermalmsbon Ingrid Bergström försvarets dator i sin forskning om barndiabetes. Häromveckan gästade hon Tekniska museets "Nördcafé" för att berätta sin historia.

– Att man plötsligt i stället för att räkna själv kunde "köra det" i en dator, som vi sa, för att räkna ut olika procentsatser var helt otroligt. Det ändrade mitt sätt att tänka. Tidigare hade det tagit väldigt lång tid att få fram siffror och nu gick det med en gång, säger Ingrid Bergström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Ett par amerikanska program följde med datorn men jag fick hjälp av två studenter på KTH för att anpassa dem till min forskning.

Datorn som hon använde 1973 beskriver Ingrid Bergström som "enormt stor".

– Den rymde snarare en hall än ett rum.

Ingrid Bergström är osäker på om hon var den första från den medicinska fakulteten som faktiskt använde en dator.

– Jag vill kolla upp det och få det bekräftat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

1950 påbörjade Ingrid Bergström sin läkarutbildning.

– För första gången kände jag mig hemma. Jag hade känt mig så udda på gymnasiet. Nu var jag plötsligt tillsammans med 53 andra människor som också var konstiga, säger hon.

Som en av få kvinnor arbetade hon sedan som läkare på flera olika sjukhus i landet.

– På många ställen var jag den enda kvinnan och blev sedd lite som en maskot. Men sen när jag hittade sjukdomar som inte fanns beskrivna i Sverige gick gardinen ner. Många hade aldrig tänkt sig att jag kunde vara med och konkurrera om tjänsterna. Men på vissa ställen har jag blivit uppbackad, speciellt av sköterskorna.

I dag håller Ingrid Bergström sig fortsatt uppdaterad kring vad som händer i diabetesforskningen men hon saknar arbetet som läkare.

– Väldigt mycket. Det sitter i fingrarna. Det var ett sådant detektivarbete att hitta rätt diagnos.

Trots att hon var en av de första som använde en dator för medicinsk forskning i Sverige ägnar Ingrid Bergström knappt något tid alls framför skärmen idag.

– Jag är lite rädd om min tid och vill inte sitta fem timmar framför en dator och ta reda på saker utan att rikta in mig på något eller vara på det klara med vad jag ska använda det till, säger Ingrid Bergström och fortsätter:

– Mina barnbarn vill gärna att jag ska sms:a med dem. Men då säger jag att det ska jag lära mig när jag blir 98.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00