Nästa generation. Max Nordin (i luften) och vännerna Hugo Andersson och Simon Askerud missade parkens guldålder under tidigt 2000-tal. Nu vill de rusta upp den förfallna BMX-parken. Foto: Claudio Britos

Nordens bästa BMX-park ska räddas från förfallet

På tio år har Skogås Bikepark gått från en av Nordens bästa BMX-parker till en övergiven nedskräpad bakgård med farliga håliga ramper. Nu ska tre gymnasiekillar från området vända utvecklingen.

  • Publicerad 12:28, 24 maj 2019

Tidigt 2000-tal: Dekaler från BMX-märken täcker kanterna på de nyspikade ramperna. Några av Nordens största namn i BMX-kretsar vallfärdar till Skogås och den nya cykelparken Skogås Bikepark.

– Det var den absolut bästa parken enligt många, det kom åkare från hela Sverige och utifrån också. Vi hade största tävlingarna i Norden med åkare från Norge, Finland och Danmark, säger Mikael Hedlind, en av parkens och BMX-föreningen Capital Athletics grundare.

I dag: Stora hål gapar mitt i rampen och murket virke ligger i högar runt om på tomten. Fönstren och dörrarna på den nedklottrade gamla Beatebergsskolan har spikats igen med plywoodskivor.

– Kommunen skulle bara behöva ge oss tio sådana där skivor så fixar vi det. Det enda vi behöver är material. Tid har vi hur mycket som helst av i sommar, säger Max Nordin.

Vill städa upp på tomten

Han tillhör den nya generationen cyklister i Skogås/Trångsund. Han och hans vänner Hugo Andersson och Simon Askerud kommer ofta till parken för att cykla i ”dirten”, den kuperade banan med jordgupp i skogen bakom skolan. Ramperna håller de sig helst borta ifrån.

De har hört om de som har fastnat med hjulen i hål och slängts av cykeln.

Men nu vill de för en gångs skull laga hålen och städa upp på den övergivna tomten.

Foto: Claudio Britos

De har tagit kontakt med kommunen och gått ut med en efterfrågan om material i sociala medier.

Än så länge har kommunen inte gett några löften och därför hoppas killarna på att företag eller privatpersoner kan tänka sig att skänka lite spillvirke. Eller kanske lite av sin tid.

– Vi kommer snart bjuda in till en städdag. Om du inte har spillvirke så kanske du kan komma förbi med en sopkvast och hjälpa till att få bort lite skräp, säger Hugo.

”Hade inte några resurser”

Parkens förfall började när musten gick ur BMX-föreningen.

– Killarna hörde av sig för ett tag sen och frågade vad som hände med parken, om vi tänkte renovera. Men svaret är att vi till slut inte hade några resurser, varken tid eller pengar. Allt vårt arbete var ideellt, säger Mikael Hedlind.

Kommunen har upplåtit tomten gratis och vid några tillfällen skjutit till några tusenlappar för underhåll.

Men när Capital Athletic inte längre hade möjlighet att ta hand om parken fanns inget intresse från kommunen eller Huge bostäder att ta över driften.

Fortfarande många cyklister

Enligt Mikael har förfallet gått så långt att ramperna har blivit farliga – med mögliga stommar och håliga skivor.

– Det är jättekul och häftigt att killarna vill göra något. Det var så jag började. Men ramperna som står där är tyvärr fallfärdiga, de går inte att renovera längre. Det bästa vore att riva ramperna och bygga nytt.

Max, Simon och Hugo har inget emot att parken rivs, så länge den byggs upp igen. Enligt dem är det trots förfallet fortfarande många cyklister i parken. Och om det skulle byggas en ny skulle det bli ännu fler. Under tiden kommer de fortsätta lappa och laga.

– Det lär ju dröja åtminstone till efter sommaren innan det händer något, säger Max.

Framtiden för parken är oviss på fler sätt. Förvaltaren Huge bostäder har under en period försökt sälja tomten.

”Nu kommer vi troligen att hyra ut den, men ännu är inga papper påskrivna och därför kan vi inte heller säga så mycket mer. När avtalet är klart sätter vi gärna killarna i kontakt med den nya hyresgästen”, skriver Huge bostäder i ett mejl till HuddingeDirekt.

Spillvirke. De har inte råd med materialet som krävs på egen hand och ber därför allmänheten om hjälp. Foto: Claudio Britos

Området är också en del av ”Entré Skogås”, ett nytt bostadsområde som kommunen håller på att planera. Än så länge är planeringen i ett tidigt skede, så exakt hur det kommer sluta är ännu oklart.

– Så här långt har marken varit avsatt för idrott för att kunna ha kvar parken, men efter att föreningen lämnade har vi ändrat på de tankarna och föreslår att planlägga marken för kvartersmark för verksamhetsyta, säger Björn Sigsjö, planarkitekt för Entré Skogås.

Folkskolebyggnaden får inte rivas

Enligt det liggande förslaget kommer den röda folkskolebyggnaden från 1909 att skyddas från rivning på grund av dess kulturhistoriska värde.

Även den yngre byggnaden kan komma att skyddas, åtminstone den yttre fasaden.

När bygget av Entré Skogås kan komma igång är det ingen som vet i nuläget. Just nu håller man på att utreda hur området skulle hantera extrema regnfall i storleksordningen ”det största på 100 år”.

Området ligger i en dalgång och måste därför ha en ordentlig plan för var riktigt stora regnmängder ska ta vägen.

Efter utredningen av 100-årsregnet kommer Björn Sigsjö & co. mönstra om och se över möjligheterna att genomföra projektet och även ta fram en ny tidsplan.

– Vi får då se om vi ska gå vidare med projektet eller inte. Kommunen måste få lönsamhet för att kunna sälja marken och gå plus minus noll, säger Björn Sigsjö.

Hjälp de nya parkbyggarna

Max Nordin, Simon Askerud och Hugo Andersson kommer från Trångsund och går i gymnasiet. De behöver allmänhetens hjälp för att ha råd med bygget. Har du lite spillvirke, skruv eller vill du bara komma ner och hjälpa till att städa?

Ta kontakt på max.nordin@live.se eller gå med i gruppen Skogås bikepark (med litet ”b”) på Facebook.