HITTAD. Runa hittade på söndagen, precis på den platsen där skallgången efter henne skulle börja. "Om det var slumpen eller om hon har ett sjätte sinne, det kommer vi aldrig veta. Men det var otroligt, att hon kom just till den platsen, just då", säger matte Tuva Hansen Haase. Foto: Tuva Hansen Haase/Elisabeth Andersson

Norra Färingsö gick samman när valp sprang bort

Skallgång i skogen slutade i lycklig gråtfest. Den lilla valpen Runa skapade stor uppståndelse på norra Färingsö i helgen.

  • Publicerad 11:46, 5 maj 2020

Det var runt 12-tiden på fredagen då Färingsöbon Tuva Hansen Haase plötsligt upptäckte att hennes valp Runa, nyss fyllda fem månader, var borta.

– Första kvarten var det ganska lugnt, vi ropade och lockade. Men när det gått en halvtimme, då börjar jag fatta att det inte var som det skulle, berättar Tuva.

Så började sökandet. I en Facebook-chatt med runt 50 medlemmar la Tuva upp kartbilder på platser där Runa tros kunna vara och skogen fylldes av folk som i skallgång letade efter henne. En drönare flög över skogarna och en sökhund spårade i flera timmar, både på fredagen och lördagen.

En grupp knackade dörr för att se om någon sett henne.

– Vi knackade nog på i alla hus på hela norra Färingsö. Alla dygnets vakna timmar var folk ute. Det var ett enormt stort engagemang, säger Tuva.

Men så kom lördagskvällen och Runa hade fortfarande inte hittats.

– Det var bara att gå och lägga sig, fast ingen av oss i familjen kunde sova. Det var fruktansvärt. Jag var övertygad om att om vi hittar henne så kommer hon vara död, säger Tuva.

På söndagen skulle sökandet utgå ifrån en grusplan bakom Hilleshög brandstation. Det var kö utefter den lilla vägen för att så många hade kommit för att hjälpa till.

Och när alla står där, redo för ännu en dags sökande i skogen, så springer plötsligt Runa ut på grusplanen, rakt ut från skogen.

– Jag var på väg dit när jag fick ett sms om att Runa var där. Jag hoppade ur bilen och sprang dit, berättar Tuva.

– När hon var i min famn... det var helt otroligt. Det var en sådan lycka, och det blev en riktigt gråtfest för oss alla.

Efter två dygn i skogen var Runa helt oskadd. Lite kåda i pälsen, hungrig och trött, men annars helt oberörd. Och lyckligt ovetandes om dramat hon ställt till med.

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt