NÄT. Norrenergi är ett fjärrvärmebolag som ägs gemensamt av Solna stad och Sundbybergs stad. Solna stad är den största ägaren. Foto: Ulrica Andersson

Norrenergi litade på leverantörer

Oberoende säkerhetskontroller ska göras vid framtida upphandlingar. Det konstaterar kommunägda bolaget Norrenergi i en egen utredning, efter en miljöfarlig läcka.

  • Publicerad 09:26, 7 nov 2017

Personer som befann sig i närheten tyckte att kylstationen i Frösunda lät väldigt mycket. Norrenergi blev kontaktade av allmänheten vid 19-tiden på kvällen den 2 juli.

Ljudet kom från när säkerhetsventilerna öppnades och släppte ut miljöfarligt köldmedia från anläggningen. Något larm kom aldrig till kontrollrummet då ventilerna öppnades 19:10.

Utsläppet av köldmedia motsvarar i miljöhänseende ett utsläpp av drygt 2 300 ton koldioxid.

Nu har Norrenergi, som är ett kommungemensamt bolag ägt av Solna och Sundbybergs stad, gjort en egen utredning kring vad som gått fel.

Händelsen inträffade i samband med en större störning vid Solnaverket. Strax innan utsläppet, 18:42, gick ett larm om att trycket var för högt i kylmaskinens kondensor.

"Larmet uppmärksammas inte av operatören. Det beror på att operatören är upptagen med störningen i Solnaverkets värmepumpar i kombination med att den ordinarie övervakningsbilden av kylmaskinen inte indikerar att något har gått fel i stoppordern", skriver Norrenergi.

En fjärrmanöver har alltså utförts tidigare under kvällen, för att stänga av kylmaskinen. När operatören tillsammans med tillkallad beredskapsperson kollade vad som hänt, var kylmaskinen fortfarande igång.

När ett brandlarm gick 19:48 bedömer Norrenergi att kylmaskinen slutligen havererat. Klockan 20:10 kunde den slås av.

Operatörsstödet och styrsystemets konstruktion är bristfälligt, enligt Norrenergi. "I detta fall såg det för operatören ut som att stoppordern givit avsedd verkan när det i själva verket var så att kylmaskinen fortsatte att vara i drift", skriver de och fortsätter med att det räckte "med att en komponent felfungerade för att händelsen skulle utvecklas vidare i oönskad riktning".

Förebyggande arbete och genomgångar av säkerhetsfunktioner kommer att genomföras. Norrenergi kommer att utreda kameraövervakning på obemannade anläggningar.

I sin utredning kommer bolaget fram till att säkerheten kunde ha kontrollerats mer vid upphandlingen.

"Vi konstaterar att Norrenergi i stor utsträckning förlitade sig på anlitade leverantörer och konsulter vid konstruktion och installation av kylmaskinen. I framtida upphandlingar ska säkerheten ökas genom oberoende kontroller av såväl konstruktion som funktion av säkerhetssystem", skriver bolaget.

MER Anläggningen

Frösunda kylstation uppfördes år 2000 och levererar fjärrkyla.

"Anläggningen hämtar kallt vatten på cirka 20 meters djup i Lilla Värtan, växlar av det mot fjärrkylnätet och släpper tillbaks det uppvärmda vattnet i sjön på cirka 9 meters djup."

"Under 2010 kompletterades anläggningen med två kylmaskiner (...) för att temperatursäkra fjärrkyla leveranserna och för att utöka leveranseffekten."

Källa: Norrenergi

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10