Nytt norrländskt ställe. Fredrik Lundbäck har öppnar Freddes mat på S:t Eriksgatan 70. Foto: Mimmi Epstein

Norrländsk meny på ny restaurang i Vasastan

Kroppkakor, pitepalt, suovas och renskav. På Freddes mat serveras klassiska norrländska rätter och en del chark och ost.

  • Publicerad 19:30, 22 okt 2019

Fredrik Lundbäck har bott i Stockholm i sju år men är uppvuxen i Luleå. Han är uppvuxen med föräldrar som arbetade med mat.

– Farsgubben är gammal Ica-handlare och mamma har haft flera restauranger så det kom naturligt att öppna något eget. Men egentligen var det min tjej som ville ha lokalen och göra ett vanligt kafé här. Hon är utbildad konditor. Sen blev det en helomvändning i våras. Vi har en åkeriverksamhet också och hon bestämde sig för att sätta sig i hjullastaren i stället, säger Fredrik Lundbäck, som haft lokalen sedan i april.

60 kilo pitepalt

Tanken på att öppna ett ställe med norrländskt tema fick gro över sommaren och lokalen, på S:t Eriksgatan 70, har byggts om. Bland annat har nytt kök i källaren.

– På Freddes mat serverar vi husmanskost och norrländska rätter, man kan sitta här eller ta med sig. En klassiker som vi alltid har på menyn är pitepalt och just den är väldigt poppis. Jag kan sälja 60 kilo om dagen, säger Fredrik Lundbäck.

Har fått god respons

På stället, som har haft öppet i drygt två veckor, finns också en deli med chark och lite ostar. Responsen från Vasastadsborna har varit god.

– Det finns många norrlänningar här i området som uppskattar oss. Det är ju i och för sig en definitionsfråga vad som är Norrland. För oss är det från Luleå och uppåt, säger Fredrik Lundbäck.

Till en början kommer Freddes mat ha öppet till 19 på vardagar och 15 på helgerna.