Stöd. Norrorts kvinnojourer hjälper dig som är våldsutsatt. Nu får verksamheterna mer pengar av staten. Foto: Mikael Andersson

Norrorts kvinnojourer kan få mer pengar i år

Nu kan Norrorts lokala kvinnojourer få mer pengar av staten. I vårändringsbudgeten lägger regeringen 40 miljoner kronor extra på kvinnojourerna. Men behovet är missförstått, menar Vallentuna kvinnojour.

  • Publicerad 16:37, 9 apr 2019

Förra veckan presenterade regeringen sin vårändringsbudget, något som DN var först med att rapportera om. I vårändringsbudgeten föreslås ändringar av den beslutade budgeten för 2019, som sedan klubbas i riksdagen. Grundanslaget var att landets tjej- och kvinnojourer får 100 miljoner kronor i år, men nu skjuter regeringen till 40 miljoner till, meddelar Centerpartiet.

Enligt partiet ska detta kunna finansiera en extra halvtidstjänst per jour och år – men hur mycket pengar det kommer innebära för varje kvinnojour är ännu oklart.

På kvinnojourerna i Vallentuna och Täby/Danderyd har man de senaste åren märkt ett ökat tryck, och beskedet om pengarna välkomnas av personalen.

Men på Vallentuna kvinnojour, där alla utom en arbetar ideellt, är man också skeptisk.

– Naturligtvis tar vi tacksamt emot pengarna, men vi tycker det tyder på okunnighet när det ska ske på så snabba ryck, säger Christine Nerelius, som är jourkvinna.

Hon syftar till att bidragen som organisationen tidigare har fått från Socialstyrelsen bara kunnat använts till projekt under några månader och att jouren har fått besked för sent på året. Detta gör det svårt för jouren att investera i verksamheten ur ett långsiktigt perspektiv.

"Krävs långsiktighet"

– Man kan inte bara kasta ut pengar och dela ut smulor hit och dit. Jag vet inte hur de kommer göra den här gången, men den här verksamheten är inte hjälpt av sådana kortsiktiga lösningar. Det går inte att göra snabba lösningar på de här problemen, säger Christine Nerelius.

På Kvinnojouren Täby/Danderyd är man också osäker på vad tillskottet kommer innebära i praktiken.

– Vi vet än så länge ingenting om vad pengarna får lov att användas till. 40 miljoner låter jättemycket men man ska betänka att vi har över 200 kvinnojourer i hela landet och att det är en summa som ska fördelas, så det blir ju inga jättestora summor per respektive jour, säger jourens ordförande Elisabeth Frostell och fortsätter:

– Men om det är så att vi får några ytterligare medel så har vi flera idéer. Vi har klara diskussioner om vad vi skulle kunna göra för att göra skillnad för de som bor i våra kommuner.

Exakt vad vill hon inte gå in på i nuläget.

Vill kunna investera i verksamheten

Vallentuna kvinnojour skulle gärna se att man fick ett bidrag som fortgår under en längre tidsperiod, kanske i tre år.

– Jag vill ha ett verksamhetsbidrag som täcker till exempel att man ska kunna anställa någon, med garantier för att tjänsten kan fortsätta ett tag. Så att man kan ge trygghet och utveckla verksamheten på ett vettigt sätt, säger Christine Nerelius.

Norrorts kvinnojourer

Jourerna erbjuder stöd och skyddat boende för kvinnor och barn som utsätts för våld. Våld kan vara både fysiskt, psykiskt och sexuellt.

Vallentuna kvinnojour är en av få jourer som inte får verksamhetsbidrag från kommunen. Kvinnojouren Täby/Danderyd får bidrag från Täby och Danderyds kommun.

Alla våldsutsatta kvinnor är välkomna att kontakta kvinnojourerna.

Telefonnummer

Vallentuna Kvinnojour: 08-511 790 33

Kvinnojouren Täby/Danderyd: 08-768 32 10

Staffan vill hålla Kårsta levande

Nyheter Planerar att öppna en lanthandel – för sammanhållningen Staffan Hassius har bott i Kårsta i över 50 år. Här har han under många år hjälpt till att hålla liv i sin hembygd och han har ett finger med i spelet i mycket som händer i området. Nu tar han sig an...måndag 24/6 11:51

Maskerade rånare bröt sig in i bostad i Täby

Nyheter Ingen gripen Sent i går kväll bröt sig två maskerade män in i ett hus i Täby Kyrkby. Männen krävde att få pengar.måndag 24/6 9:09
Stockholm Direkt