Förbud. Om vattenförbrukningen inte minskar kommer kommunalförbundet Norrvatten rekommendera bevattningsförbud i Norrorts kommuner, meddelar Håkan Falk, vd. Foto: Lieselotte van der Meijs/Mostphotos (kollage)

Norrvatten: Bevattningsförbud kan bli aktuellt

Hemester och sommarvärme har ansatt Görvälnverket som förser Norrort med dricksvatten. Kommunalförbundet uppmanar nu allmänheten att spara på vattnet.

  • Publicerad 10:25, 25 jun 2020

Redan före midsommar gick kommunalförbundet Norrvatten ut med en varning till allmänheten om risken att vattenförbrukningen kan bli ansatt. En orsak är sommarhettan och en annan att allt fler stannar hemma under coronatider.

På torsdagen går Norrvatten ut med en ny varning.

– Vi klarar produktionen, men det följer nu en trend där vi toppar vår produktion. Vi vill inte hamna där vi var 2018 när vi gick på knäna. Vi uppmanar nu att man ska spara på vattnet, säger Håkan Falk, vd på kommunalförbundet Norrvatten.

Kommunalförbundet producerar dricksvatten till 14 medlemskommuner i norra Stockholm. Det förser uppemot 700 000 invånare med dricksvatten, samt sjukhus och andra samhällsviktiga byggnader. Vattnet kommer från Mälaren via Görvälnverket.

Hemester ökar vattenproduktionen

Hög vattenförbrukning återkommer varje år under sommaren. Generellt brukar dock produktionen minska efter midsommar, säger Falk:

– Vi ser nu att många hemestrar, eller är hemma på annat sätt, och det ökar förbrukningen.

Vad kan det leda till?

– Brist på dricksvatten. Än är vi inte där, men vi är inte långt kvar. Vi fyller på i magasinen och tappar ut dem när förbrukningen är som störst. Vi gör vatten även på nätterna, men det går sedan åt på dagarna.

Han påpekar att förbrukningen av vatten har ökat i modern tid.

– Ett exempel är att man idag kan man köpa en bassäng ganska billigt som tar 5 600 liter, vilket motsvarar ungefär 1,5 månads normalförbrukning för en person. Det skiljer sig ganska mycket från hur det var förr när man hade en plaskdamm på kanske 100 liter.

Svenskar förbrukar i genomsnitt 140 liter vatten varje dygn.

Affärsområdeschef Åsa Snith på energibolaget Sollentuna Energi och Miljö (Seom) tar upp det viktigaste för allmänheten att tänka på under sommaren.

– Man kan stänga av vattnet medan man tvålar in sig i duschen eller borstar tänderna. Man kan ställa in en karaff med vatten i kylskåpet så att man inte måste spola länge innan man får kallt vatten. Om man måste vattna i trädgården, gör det på morgonen eller sent på kvällen, säger hon i ett pressmeddelande.

Bevattningsförbud fattas på kommunal nivå. Norrvatten meddelar att man inte rekommenderat bevattningsförbud ännu.

Tips till privatpersoner

Spara vatten

Duscha istället för att bada. Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig. Kör fulla disk- och tvättmaskiner. Ställ en tillbringare i kylen med vatten istället för att använda kranen. Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.

I trädgården

Vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid. Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen. Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar. Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning. Låt gräsmattan vara. Gräsmattan klarar av en långvarig torka.

Källa: Sollentuna Energi och MIljö (SEOM)

Visa merVisa mindre