RUIN. Bara skorstenarna står kvar av det som fram till annandag påsk var huvudbyggnaden i Norsborgs herrgård. Foto: Claudio Britos

"Norsborgs själ brann upp"

Brandlukten sticker fortfarande i nästan på Norsborgs herrgård i Botkyrka där hela huvudbyggnaden har brunnit ner till grunden. En hund och en katt fanns i huset och gick inte att rädda.

  • Publicerad 16:26, 23 apr 2019

Larmet om branden kom in klockan 16.40 på annandag påsk och när brandkåren kom till platsen var huvudbyggnaden på 1700-talsgården redan övertänd.

– Fastigheten är helt nedbrunnen. Det är bara skorstenarna kvar men det finns risk att de också rasar, säger Christer Hafdelin, fastighet- och säkerhetschef på Stockholms vatten och avfall som äger gården.

På tisdagsförmiddagen sticker fortfarande brandlukten i näsan. Det pyr och ryker fortfarande från den nedbrunna herrgården. Intill avspärrningarna står Kerstin Andersson som inte har fått sova en blund i natt. Hon bor bara drygt tio meter från herrgården i en av flygelbyggnaderna som båda klarade sig undan branden.

Granne upptäckte branden

Det var Kerstin som upptäckte branden.

– Jag kände att det luktade bränt så jag gick runt huset för att titta. Då såg jag hur det brann under trappan, det är som en veranda med plank ner till marken. Först sprang jag och bankade för att se om någon var hemma. Men det var det inte. Jag sprang in i mitt hus och ringde brandkåren och när jag kom ut var slog det ut lågor ur fönstren, säger hon.

Kerstins tomt är täckt av aska. Hon plockar upp en boksida som är svedd i kanterna – från Harry Potter.

I huvudbyggnaden bor en person som inte var hemma när branden bröt ut. I huset fanns dock en hund och en katt som inte kunde räddas från branden.

ORO. Kerstin Andersson bor intill herrgården och upptäckte branden. När herrgården stod i full brand låg vinden på mot hennes hus. "Jag var livrädd att det skulle ta eld i mitt hus." Foto: Claudio Britos

På Stockholms vatten och avfall vet man ännu inte vad som kommer hända med herrgården.

– Nu väntar vi på att släckningsarbetet ska bli klar och på polisens utredning. Efter det får vi ta ställning till vad vi ska göra med fastigheten, det är ännu för tidiga att säga någonting om. Men byggnaden är som sagt helt nedbrunnen så det finns ingenting att rädda, säger Christer Hafdelin.

Gav namn till Norsborg

Norsborgs herrgård byggdes i slutet av 1700-talet på uppdrag av Johan Liljencrantz som var finansminister hos Gustav III.

– Det känns som att Norsborgs själ brann upp. Det känns grymt, säger Anna Nordgren, som har bott i området i över 50 år.

Det var Liljecrantz fru Eleonora som gav namnet till herrgården som så småningom gav namnet till hela orten, berättar Anna Nordgren.

– Hon kallades Nora, så det blev Noras borg och så småningom Norsborg.

Vad som utlöste branden än ännu oklart.

– Vi vet inte var branden har uppstått och kan ännu inte säga någonting om utredningen, säger Martin Lazar, lokalpolis i Botkyrka.

En teknisk undersökning kommer inledas så snart fastigheten är helt släckt och möjlig för polisen att arbeta i. Det tror polisen kommer vara tidigaste under onsdagen.

1700-talshus totalförstört i brand

ASKA. Bland askan i trädgården finns en svedd boksida. Harry Potter och dödsrelikerna. Foto: Claudio Britos

SOT. Kerstins trapp är täckt av aska. Foto: Claudio Britos