Upp och ner. Annika Carlsson Kanyama har bott i Norsborg i 20 år och tycker att städningen har varierat under den tiden. "Men nu är det skräpigare än på länge", säger hon. Foto: Claudio Britos

Norsborgsbo: Städningen missköts

Skräpet i Norsborg och Hallunda gör att vi trivs sämre i området. Det menar Annika Carlsson Kanyama som tycker att städningen missköts.

  • Publicerad 08:46, 5 apr 2019

I det trassliga fjolårsgräset längs gångvägen bakom Norsborgs centrum ligger glasspapper, plastpåsar och tidningar. Annika Carlsson Kanyama som bor i området pekar på en slänt nedanför Tomtebergavägen full med skräp.

– Det är extremt äckligt när det ser ut så här. Det är en miljöfara när det ligger plast och bryts ner i naturen. Och det är tråkigt för oss som bor här. Jag tror det gör att vi inte trivs lika bra och inte är lika stolt över sitt område, säger hon.

Flera gånger har hon ringt till kommunen och anmält att det inte blivit städat. Då har just den platsen hon anmält blivit städad, men skräpet har legat kvar på annat håll i området.

97 000 kronor i månaden

Det är NCC som har kontraktet för gatustädningen och för att sköta renhållningen i Hallunda och Norsborg får de 97000 kronor i månaden. Enligt kommunens kontakt ska de städa olika platser olika mycket, allt från en gång om året till varje dag. Gångvägen mellan Karsbyskolan och Hallunda centrum tillhör områdena som ska städas dagligen.

– Men det gör det inte. Då hade det inte sett ut så här, säger Annika Carlsson Kanyama.

Hon pekar på en urblekt broschyr i en buske.

– Den där har legat där hela vintern.

Anders Öttenius, chef för gata och parkenheten på Botkyrka kommun, säger att de ofta åker ut och kollar så att städningen sköts.

– Vi gör månatliga driftsgenomgångar och har kontakt varje eller varannan dag med deras arbetsledare. Uppfyller våra entreprenörer inte prestationen så betalar vi inte den fulla avtalskostnaden. Vi kan även häva avtalet, om det skulle misskötas så pass, säger han.

Men i Norsborg centrum skötts det ju uppenbarligen inte. Hur ser du på det?

– Det ska vi följa upp såklart och höra med NCC och se varför det är så. Någonstans har det inte fungerat. Och det är såklart bra att vi har uppmärksamma kommuninvånare som ger oss den informationen. Sedan behöver det väl inte gå genom pressen varje gång.

Men nu har kommuninvånaren i fråga gjort felanmälningar flera gånger i Norsborg och Hallunda. Ska städningen verkligen bygga på felanmälningar?

– Nej det ska inte behövas någon felanmälan. Men vi är tacksamma för dem. Vi har inte ögonen med oss överallt utan vi får förlita oss på våra stickprover och kontroller. Ytorna är stora och många, och där är invånaren till vår hjälp.

Misskött. Längs den gångväg som går mellan Karsbyskolan och Hallunda centrum ska städas dagligen. "Hade det städats varje dag hade det inte sett ut så här", säger Annika Carlsson Kanyama. Foto: Claudio Britos

Skräpigt. Det är glassplitter och fimpar på marken runt Norsborg centrum. "Jag tror det gör att vi inte trivs lika bra och inte är lika stolta över vårt område", säger Annika Carlsson Kanyama.