Resa. Kommunanställda åkte på konferens som kostade en hel del. Foto: Andreas Sundgren

Notan för kommunens konferens: över en halv miljon

Spa, fin middag och en föreläsning för 50 000 kronor. Den totala notan för Samhällsbyggnadsförvaltningens planeringsdagar på lyxhotellet i Västerås gick på 624 708 kronor.

  • Publicerad 15:48, 4 dec 2017

Skolorna tvingas dra in på allt, bland annat utbildning av lärare och inköp av pennor. Samtidigt har andra verksamheter inom kommunen det desto bättre ställt ekonomiskt. Samhällsbyggnadsförvaltningen var på planeringsdagar den 19 till 20 oktober i år – till en kostnad av 624 708 kronor*, på det nyöppnade spahotellet The Steam Hotel i Västerås som ofta beskrivs som lyxigt.

I summan kommunen betalat ingår spa för 7 375 kronor, hotellrum för 1 548 kronor per person – för de 114 deltagarna. För hyra av konferensrum och grupprum hamnade notan på 84 375.

Bara att förbereda middagen gick loss på 12 500 kronor. Och att förbereda planeringsdagarna tog en konsult 76 000 kronor för.

Schlingmann med igen

Inbjuden att tala på temat ”Att förändras är att vinna” var PR-gurun Per Schlingmann, som för detta fakturerade 50 000 kronor. Mer blygsam var notan från företaget Edutec, som tog 21 700 kronor för sin föreläsning.

LÄS OCKSÅ: Vallentuna pröjsar M-guru halv miljon för att locka fler till kommunen

LÄS OCKSÅ: Tjänstemännen om satsningen på Schlingmann: ”Vi vill sätta Vallentuna i mitten”

Fika plus fika

Notan för att de anställda gick på spa var 7 375 kronor.

Tolv av de bokade rummen användes aldrig. Men hotellet fakturerade kommunen 18 576 kronor för dessa rum.

– Vi hade tyvärr flera avhopp på grund av sjukfrånvaro och vård av barn, säger Anna Holm, samhällsbyggnadschef.

När det gäller mat kostade förmiddagsfika två dagar 19 050 kronor, lunch två dagar 55 407, eftermiddagsfika under två dagar 19 050 kronor och middag en dag 49 784 kronor.
Till det här kommer kostnaden för tre bussar tur och retur, totalt 32 330 kronor.

Samhällsbyggnadsnämnden håller årets budget, enligt uppgifter från kommunen.

Vallentuna Nyheter ringer upp kommundirektör Victor Kilén för att höra mer.

Hur kan en förvaltning göra en sådan här resa när andra förvaltningar sparar?

– Det där är upp till varje förvaltningschef hur man vill teambuilda och utbilda sin personal. Håller man inte sin budget får man se över hur man kan få ner underskottet, säger Victor Kilén.

Förstår du att det här sticker i ögonen på till exempel kommunanställda lärare?

– Det här är en annan förvaltning och alla förvaltningar behöver sin typ av fortbildning. Är det så att samhällsbyggnadsförvaltningen har en kontroll över sin ekonomi som gör att de kan åka på en sådan här konferens då är det upp till den chefen att besluta om det.

– Det är olika budgetar. De pengarna går inte att plötsligt att använda i skolan. Varje förvaltning ska hålla budget. Barn- och ungdomsförvaltningen har levt över sina tillgångar.

Jag har förstått att den här resan ryms inom förvaltningens budget. Men är inte budgeten felaktig om vissa får bo på hotell och andra får vikariestopp?

– Fullmäktige sätter ju budgeten och den är till för att hållas och uppnå målen. Där får man borra i varje del varför skolorna går med underskott. De senaste åren har alliansen skjutit till pengar och sett till att skolbudgeten ökar, säger Victor Kilén.

*Priserna är angivna inklusive moms. Exklusive moms blir totalbeloppet 526 802 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15