Förarlös. Den självkörande bussen får en ny linjesträckning. Foto: Mikael Andersson/Nobina

Nu åker förarlösa bussarna längre – och snabbare

Från och med i måndags har de förarlösa bussarna i Barkarbystaden fått en längre sträckning. Nu kan man stiga på vid fyra nya hållplatser. Dessutom går bussarna lite snabbare än tidigare.

  • Publicerad 12:02, 21 feb 2020

De förarlösa bussarna i Barkarbystaden är de första av sitt slag som används i linjetrafik. Tidigare har resenärerna varit tveksamma till att hoppa på de förarlösa bussarna, men de har ökat så smått med tiden.

I veckan har bussarna fått en längre linjesträckning med fler hållplatser. De fyra nya hållplatserna är på Kaptensvägen, Löjtnantsvägen, Lansengatan och Flygfältsvägen.

Bussarna ökar också hastigheten längs vägarna. Men de löper fortfarande ingen risk för fortkörningsböter. Den nya hastigheten blir 18 km/h, till skillnad från de tidigare 15 km/h.

"En viktig trygghetsfaktor"

David Erixon, kommunikationschef på bussbolaget Nobina, hoppas att utvecklingen ska öka nyttjandet av bussarna.

– Vi tror att linjesträckningen och den ökade hastigheten ska kunna göra bussarna ännu mer relevanta för resenärerna, säger David Erixon.

Trots utvecklingen kommer bussvärdarna att finnas kvar på bussarna även i fortsättningen.

– Lagstiftningen kräver att det finns bussvärdar och de är dessutom en viktig trygghetsfaktor för att resenärerna ska möta någon som kan svara på frågor. Idag får inte tekniken fatta vilka beslut som helst. Exempelvis finns det tillfällen då bussen kanske måste köra om i mötande trafik och då får bussvärden ta över, säger David Erixon.