FOSSILFRI. SL:s bussflotta är nu helt fossilfri. Foto: Linda Gren

Nu är alla SL:s bussar helt fossilfria

Sista SL-bussen på icke förnybart drivmedel har rullat klart.

  • Publicerad 13:40, 4 sep 2018

SL har länge arbetat med att köra sin fordonsflotta mer hållbar och klimatsmart. För 12 år sedan var två av tio bussar så kallade miljöbussar. Vid årsskiftet försvann sju av de nio dieselbussarna som var kvar och nu har de två sista ställts om med förnyelsebart drivmedel, enligt ett pressmeddelande.

Först i världen

Sedan tidigare drivs både pendeltåg, tunnelbanor och lokalbanor på el från förnyelsebara energikällor. Detta gör att Stockholmsregionen nu är först i världen med en helt fossilfri bussflotta och kollektivtrafik på land enligt pressmeddelandet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Landstinget hade som mål att ha 100 procent förnybar busstrafik till 2025 och att målet redan är nått glädjer ansvariga politiker.

– Jag är mycket stolt och glad över detta. Vi har inte bara visat att detta är möjligt, vi har fått en historisk omställning på plats och det många år innan uppsatt mål.Det är extra roligt att SL och Stockholm nu tar ledartröjan i omställningen till mer hållbart, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd

"Fantastiskt kul"

Han får medhåll från bland andra Gustav Hemming (C), miljölandstingsråd.

– Som miljölandstingsråd så har jag sedan 2006 tillsammans med övriga Alliansen drivit på för att nå en fossilfri kollektivtrafik och det är fantastiskt kul att ha nått hela vägen i mål under den här mandatperioden, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android