Jagar. Bo Liljegren är jägare och Mälarobo. Foto: Jonas Månsson

Nu är årets älgjakt igång

Älgjakten inleddes i måndags. Jägaren Bo Lijegren tycker att jakten är nödvändig. – Älgen ställer till med en del skador, säger han.

  • Publicerad 16:10, 11 okt 2017

Ser man en jägare kan man fråga i vilket område de jagar och om man stör.

Älgjakten är i gång och pågår till sista januari. En av flera lokala jägare som ger sig ut på jakt efter älg är Bo Liljegren, styrelseledamot i Mälaröarnas jaktvårdskrets och även jakttillsynsman.

– Det innebär att jag kan kontrollera att jägarna har löst statligt jaktkort, har licenser och att allt är i ordning, säger han.

Bo Liljegren ska ut och jaga älg på söndag i närheten av Svartsjö slott. Han tycker att jakten spelar en viktig roll.

– I tätortsområden som Mälaröarna tenderar att bli har vi haft väldigt mycket trafikskador, säger han.

Även när det handlar om skador på bland annat skog ser han att jakten fyller en viktig funktion.

– Älgstammen måste regleras för att det inte ska bli för stora skörde- och skogsskador, säger Bo Liljegren.

Även om jakten pågår så tycker inte Bo Liljegren att allmänheten som rör sig i någon av Mälaröarnas skogar så här års ska behöva känna någon oro.

– Man bör undvika att störa jakten, men man behöver egentligen inte vara rädd för jägarna. Att gå ut och plocka svamp och vandra i naturen tillhör allemansrätten och det får jägarna rätta sig efter, säger han.

Bo Liljegren uppmuntrar även till dialog.

– Ser man en jägare kan man fråga i vilket område de jagar och om man stör. Det kanske är så att man kan gå någon annanstans i närheten. Jag ser inte att det ska behöva bli några intressekonflikter. Sedan kan jag uppmana allmänheten att ha sina hundar kopplade. Det finns inget koppeltvång, men man måste ha hunden under uppsikt. Den får inte driva och förfölja vilt, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter