Nyfödda. Första lammen för våren har fötts på Överjärva gård och Ulla Alm är så glad för deras ankomst. Foto: Mikael Andersson

Nu är årets bääästa tid på Överjärva gård

En lång väntan är över för Ulla Alm och Överjärva gård. Nyligen föddes 20 lamm som nu förgyller tillvaron på gården.

  • Publicerad 16:01, 23 mar 2020

Vi har längtat så efter dem i vinter och det verkar hel Solna göra.

"Jag har varit med här sedan starten för 25 år sedan och det absolut bästa är att fåren arbetar för framtiden och biologisk mångfald. Det är även vackert för ögat med djur som betar i våra beteshagar. Och så är får så snälla djur. Man blir snäll av att vara med får. De är så lugna fina när de idisslar och så är de lagom stora att hantera. Nu är det dessutom perfekt när jag ska isolera mig på grund av risken att smittas av corona.

Nyfödda. Första lammen för våren har fötts på Överjärva gård. Lammet Mia trivs i Ulla Alms sällskap. Foto: Mikael Andersson

Vi i föreningen Kulturlandskaparna har drivit Överjärva gård i 25 år. Man skulle lite på skoj kunna säga att vi har fåren anställda som trädgårdsarbetare. De hjälper oss med den biologiska mångfalden så att blommor, insekter och fåglar kan leva här. Det som är så viktig för planeten. Här har vi ett bete på ungefär 20 hektar och vi har samarbete med både Solna och Sundbyberg.

I år har vi 26 tackor och fyra baggar på gården. Nyligen föddes 20 lamm som alla får ett namn, det hör till och vi känner igen var och en av dem. Vi har längtat så efter dem i vinter och det verkar hela Solna göra. Det är många som kommer och frågar om de får gå in, men det får man inte på grund av smittorisk.

Nyfödda. Första lammen för våren har fötts på Överjärva gård. Lammet Mia trivs i Ulla Alms sällskap. Foto: Mikael Andersson

Det brukar komma mycket folk och titta när vi precis har fått lammen, men nu är det färre som kommer förbi oss när många jobbar hemifrån.  

Intelligenta djur

Ett lamm blir vuxet efter ungefär ett år eller när de har lammat första gången. Baggelammen kan vi tyvärr inte ha kvar som avelsbaggar eftersom det då blir inavel. När vi köper in nya lamm använder vi ett dataprogram som heter Elitlamm. Genom det testas och säkerställs att djuren inte är släkt med varandra.

Fåren är väldigt intelligenta djur och de känner igen varandra och man kan höra hur de pratar med varandra.

Sams. Lammen Macke, till vänster, och Micke håller ihop. Foto: Mikael Andersson

Ulla Alm

Ålder: 76

Bor: Järvastaden

Gör: Driver Överjärva gård sedan starten för 25 år sedan.

Intressen: Djur, djurs beteende och att ha en god djurvälfärd. Det vi äter, dricker och lever med ska vara bra.

Visa merVisa mindre