Skeptisk. Elin Larsson från Kungsholmen tror inte de nya reglerna kommer att förändra cyklisternas beteende. Foto: Sacharias Källdén

Nu är cyklisterna tillåtna på körbanan

Från och med 1 augusti är cyklister välkomna på körbanan – även om det finns en cykelbana i närheten.

  • Publicerad 17:01, 1 aug 2018

Tidigare har det varit olagligt att cykla på körbanan om det finns en cykelbana intill. Men nu är det nya regler som gäller. Ett regeringsbeslut ger klartecken för cyklister och förare av moped klass II att köra på alla körbanor där högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen.

Beskedet har mött blandade reaktioner i cykelgrupperna på Facebook. En del jublar över att de nu slipper trånga och i vissa fall eftersatta cykelbanor, medan andra menar att trafikslagen snarare skulle separeras ännu mer.

Elin Larsson från Kungsholmen cykelpendlar till jobbet varje dag och kan inte riktigt förstå syftet med den nya regeln.

– Mellan Kungsholmen och Östermalm finns det bra cykelbanor som vi cyklister använder. Jag har svårt att se att det kommer förändra cyklisternas beteende här i stan, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I pressmeddelandet från regeringskansliet den 20 juni står att det är fortsatt möjligt också att cykla i körbanan även om det är högre hastighet men "under förutsättning att det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge."

– Nu underlättar vi för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel, förklarade infrastrukturminister Tomas Eneroth i meddelandet.

Diskutera cykling

Gå gärna med i vår Facebook-grupp StockholmDirekts cykelforum.

Visa merVisa mindre