Nu är de nya elbussarna invigda

Nu är dem på plats. De nya elbussarna som från och med idag ska trafikera Mjuka linjen. Vi följde med på premiärturen.

  • Publicerad 17:49, 13 dec 2016

De ser ut precis som de vanliga bussarna som brukar trafikera Mjuka linjen i Enköping och Bålsta, resenären sitter precis likadant och betalsätten är desamma. Men en stor sak skiljer. De två nya bussarna som från och med nu ska köras som Mjuka linjen har de dieseltörstande motorerna bytts ut mot elmotorer. Elmotorer som gör att både bussen går både mjukare och tystare, menar Christer Sundqvist som i tisdags körde premiärturen med den buss som är stationerad i Enköping.

– Det är knappt så man tror att bussen är på när man står stilla, säger han.

Christer har kört buss sedan 1996. Han började karriären i Göteborgs kollektivtrafik. Men sedan 2002 har han kört buss i Enköping.

Trodde du 1996 när du började köra buss, att du skulle få köra en elbuss en dag?

– Näe... hehe... Det trodde jag då inte, säger Christer med ett leende.

Undertecknad följde med på jungfruturen i tisdags och kunde ganska snabbt konstatera att den nya elbussen är betydligt tystare är dieselvarianten men på det skrovliga underlag som i tisdags beprydde gatorna i centrala Enköping, kändes färden inte märkbart mjukare. Men det ska vara i sin ordning. Det enda som skiljer de nya bussarna från de gamla är att ett batteri har ersatt dieselmotorn.

De nya elbussarna

De nya elbussarna kommer att trafikera Mjuka linjen i Enköping och Bålsta. Totalt har två deiselbussar byggs om till eldrift.

På en laddning kan elbussen köra ca. 17 mil.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommunen: Spar på vattnet!

Ena-Håbo Tidningen Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.onsdag 20/6 11:02