Nu är det dags – Dalen får community center

Efter flera år av prat blir det nu äntligen av – Dalen ska få ett eget Community Center. Samtidigt pågår flera andra satsningar i området.

  • Publicerad 17:56, 16 jan 2018

Det tog några år, men nu är det på gång, ett Dalen Community Center liknande det som finns i Östberga och Rågsved.

– Att det blir av är klart, men inte exakt var det ska ligga. Vi diskuterar det just nu, säger Gunilla Ekstrand, chef för kultur och fritid i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.  

Förhandlar om lokal  

Lokalen man siktar på ligger i ett hus nära Dalens ungdomsgård men mer än så vill stadsdelen inte säga eftersom förhandlingar pågår. Det kan bli en annan plats eller en mobil verksamhet, enligt Gunilla Ekstrand, där man i så fall använder lokaler man redan har som står tomma dagtid. Idén med ett community center är att unga vuxna från 18 år, som varken jobbar eller pluggar, ska få hjälpa att styra upp sin vardag och hitta sysselsättning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi håller på att titta på vilka som kan vara målgruppen för det här i Dalen och hur många det rör sig om. Vi kommer försöka jobba uppsökande och motiverande, säger Gunilla Ekstrand.

Till en början kommer personal från Rågsveds CC att jobba även i Dalen, enligt Gunilla Ekstrand.

Rickson till Dalens ungdomsgård

Samtidigt håller man på att se över innehåll och öppettider på Dalens ungdomsgård, som numera drivs av stadsdelen. I höstas bjöds fotbollsproffset Rickson Mansiamina in som gästande fritidsledare två dagar i veckan där han spelade innefotboll med ungdomarna. Han spelar normalt sett i AIK.    

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner på det. Vi vill testa att jobba mer med personer som kan vara intressanta för ungdomarna, någon de kan knyta an till, och då är Rickson en bra person, dessutom är han uppväxt i Dalen, säger Stefan Holmgren, chef för fritidsgårdarna i Enskede-Årsta-Vantör.

Gården öppnades då tillfälligt upp även för 12-åringar, normalt sett är nedre åldersgräns 13 år. Under året vill stadsdelen få kontakt med ännu fler ungdomar och deras familjer i området och jobba tajtare med de föreningar som verkar i Dalen. Exempelvis nystartade Enskededalen.org, som brukar nattvandra, UMA och Enskededalen FC.  

Klart före sommaren

Man undersöker också om det är möjligt att låta fältassistenter jobba mer i pop-up-form i Dalen framöver, exempelvis ställa upp tillfälliga tält som de kan utgå ifrån, enligt Gunilla Ekstrand.   

Planen är att presentera ett förslag till ett Dalen CC för politikerna i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd före sommaren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skolområde i Söderort kraftigt förorenat

Nyheter Höga halter av flera farliga ämnen Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilver och bensen har hittats i marken vid Ekensbergsskolan. Nu måste området saneras.tisdag 22/5 21:00