Nu är det dags: Marie öppnar eget mitt i stan

Klart hon ska servera Marie-kex i butiken. Marie Berge är full av energi för sitt drömprojekt: Att driva eget. I början av april öppnar hon sin inredningsbutik på Källgatan.

  • Publicerad 11:07, 6 mar 2020

Vägen har egentligen hela tiden varit utstakad hit.

Så känns det i alla fall när Marie Berge berättar om sin butik och sitt engagemang för centrum och längtan efter att driva eget.

Efter fjorton år som säljare, först i media (V75-guiden, EP, DirektPress) och ett drygt år som bilförsäljare var det verkligen dags.

När hon insåg att Enköping snart skulle vara utan butik för stil och design i kök och vardag var det inte långt från tanke till handling.

Banken var med på hennes idéer, en perfekt lokal dök upp och hon sa upp sig på jobbet.

Nu är hon i full färd med leverantörsmöten, att köpa inredning, planera butiken (Hon pekar: ”Där ska disken stå, i ett L, tror jag och därborta kan man ha...”) och allt annat som hör till.

Idéerna flödar.

Marie Berges inredningsbutik (namnet är inte helt klart än) kommer inte bara vara en butik som väntar på att kunder ska komma, nej, här väntar olika evenemang och arrangemang.

– Det känns som det är rätt tillfälle i livet att satsa på det här, säger hon.

Hon är redan engagerad i att citykärnan ska blomstra.

– Vi behöver ha öppet när de lokala kunderna har tid och möjlighet att besöka oss, säger hon.

De som inte kan besöka ska kunna handla på nätet, tänker hon.

Mörkret i ljuset

Marie Berge räknar med att ha en deltidsanställd, men där får behov och efterfrågan styra.

Fullt ös.

Glitter och glamour och glädje.

Eller?

Både och, faktiskt.

Allt det där är sant, men det finns ett mörkt moln på den soliga blåa himlen.

Narkolepsi.

Sedan några år kämpar hon mot sjukdomen som kommer att följa henne livet ut.

– Orexin styr sömnen och ryggmärgs­prov visade att min orexinhalt bara är 16 procent och det går aldrig att ersätta eller förnya, berättar hon.

Bakom den glada fasaden kommer alltid finnas ett mörker.

– Det här har varit och är en av mina värsta perioder i livet. Det är svårt att behöva acceptera en kronisk sjukdom. Och det är otröstligt att det inte finns några exakta svar eller välbeprövade mediciner, säger hon.

Kan du beskriva hur du påverkas?

­ Mina dagar har inslag av dagsömnighet, ångest, minnesluckor, tårar, glömska, sovstunder, rädsla och kataplexier.

Narkolepsi beror på brist på signalsubstansen orexin, som hjälper hjärnan att reglera sömn och vakenhet.

Det gör att monotona situationer som att lyssna till föreläsningar, se en film eller köra bil längre sträckor är en omöjlighet i dag.

Hon har regelbunden kontakt med sina läkare, Jörgen Bergqvist och Anne-Marie Landtblom.

Kataplexier, perioder av muskelsvaghet och kroppslig trötthet, är en annan del av sjukdomen. De utlöses alltid i samband med starka och plötsliga känslor.

–­ Jag kände av det för första gången för två år sedan i skidbacken när vi plojade och snurrade varv på varv med stavarna. Plötsligt när jag skrattade sjönk överkroppen ihop, och jag kunde verkligen inte lyfta upp den. Ansiktet krampade, knäna bar mig inte. Kroppen lyssnade inte. Men lika fort som det kommit gick det över, berättar hon.

Försöker hålla igång

Hon åkte Vasaloppet för några år sedan och hon har alltid tyckt om att träna. Hon försöker hålla igång, men det är svårare i dag.

Det blir padel med kompisarna, långa promenader med särbon – och så riktigt kalla bad (där blir hon ofta ensam...).

– Kalla bad är ett bra sätt att ge kroppen en glädjechock, säger Marie Berge.

För betraktaren är paradoxen stor mellan energiknippet som helst skulle vilja att dygnet hade några extra timmar, typ 27, och personen som aldrig kommer kunna se en långfilm för att hon snart somnar.

Den som bara träffar henne i ett kort möte ser bara den glada och energisprakande Marie Berge. Hon känner trots allt ingen bitterhet mot narkolepsin, även om livet har sina mörka stunder.

– Jag är tacksam att det var jag och inte barnen som fick narkolepsi, säger hon.

Marie Berge drabbades av narkolepsi sedan hon vaccinerat sig mot svininfluensan – något som hennes barn också gjorde. Hon är särbo med Martin och har två barn, Simon 21 och Olivia 16.

– Nu är de ganska självgående, det är också viktigt för att det ska kännas rätt att driva eget.

Olivia har slagit in på samma bana som Marie själv gjorde en gång: hästar.

– Jag växte upp i Skokloster och var en riktig hästtjej, berättar hon.

I dag är hon hästmorsa och hjälper till i stallet ibland med Olivias hoppsto Glen Susa, en vit skönhet som står i Vallby.

– Nu är jag bara hästvakt ibland, skön avkoppling, men tidigare har jag jobbat med hästar och framför allt skrivit om travvärlden i branschmagasin samt gjort trav-TV.

Fast alltså... kommer du att orka driva butik?

– Ja, för nu får jag styra min dag som jag bestämmer. Jag kommer till exempel att behöva korta sömnstunder på dagen, med när vi är två blir det inga problem.

Vad kommer att bli roligast?

– Alla möten. Möten med människor, samarbeten mellan företagare som vi är så otroligt bra på i Enköping. Nu i uppstartsfasen försöker jag att bara anlita lokala företag.

Hur tänker du kring namnet på butiken?

– Det ska vara lätt att komma ihåg namnet – Berge uttalas med ”j” – och flera andra butiker är kända för personerna som driver dem. Och så ska jag förstås bjuda på Marie-kex i butiken.

Några speciella idéer?

– Oj, var ska jag börja; samarbeten med sportklubbar – få upp föräldrabesök vid idrottsevenemang till centrumhandeln, ha samarbeten där vi båda drar nytta av varandra, till exempel om ett företag säljer öl kan jag sälja ölglas.

Marie Berge

Bor: våning i centrala Enköping.

Familj: Barnen Simon 21 och Olivia 16, särbon Martin, katten Fräsan och ponnyn Glen Susa.

Yrke: Säljare.

Aktuell: Öppnar inredningsbutik i centrala Enköping i början av april.

Intressen: Reser gärna, ofta till Gotland eller fjällen, trivs i naturen, njuter gärna av vänskapen i stort nätverk.

Motto: Lev för stunden, gnäll inte på småsaker.

Visa merVisa mindre

Narkolepsi

Narkolepsi typ 1 är en kronisk, neurologisk sjukdom.

Symptom: dagliga, obetvingliga sömnattacker, kataplexi, sömnparalys och hallucinationer i samband med insomnande och uppvaknande

Sjukdomen är livslång men förkortar inte livslängden.

Över 90 procent av alla narkoleptiker bär på en speciell gen, en gen som 20 procent av befolkningen har.

När svininfluensan utbröt vaccinerade sig många mot den med vaccinet Pandemrix. Socialstyrelsen har sedan dess ändrat rekommendationerna till att inte ge Pandemrix till barn under 18 år.

Visa merVisa mindre

Tekniska problem – Vårdguidens provsvarstjänst ligger nere

Nyheter Tekniska problem gör att invånare i Region Uppsala för närvarande inte kan ta del av sina provsvar via e-tjänsten Journalen på 1177 Vårdguiden. Felet som är nationellt har pågått sedan i tisdags. –...torsdag 6/8 14:55

Satir i bygdegården

Nyheter Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.onsdag 5/8 9:01