Se upp där nere. Sedan den senaste mätningen är det återigen fritt fram att hoppa i plurret vid Johannesdal. Foto: Mostphotos

Nu är det fritt fram att bada i Johannesdal

Höga halter av bakterier uppmättes vid Johannesdalsbadet i Vårberg tidigare i juni och badare avråddes från att hoppa i. Men nya testerna är glädjande för alla badsugna.

  • Publicerad 14:39, 29 jun 2018

Sedan ett tag tillbaka avråddes det från bad vid Johannesdalsbadet i Vårberg. Höga halter av tarmbakterien intestinala enterokocker uppmättes där den 18 juni – de högsta halterna på fyra år.

– Det är svårt att säga vad det beror på och vi vet inte om det är tillfälligt eller inte, vi väntar på nya provsvar, säger Danuta Persson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Stockholm stad.

Än finns det ingen anledning till oro, säger hon. Provresultaten kan skilja sig från gång till gång.

– Förra året hade vi en liknande situation vid Långholmen och nästa gång vi mätte var halterna normala. Vattnet blandas dessutom ut, så det är inte samma vatten där i dag som det vi mätte, säger hon.

Intestinala enterokocker kommer oftast från människors eller djurs avföring och kan orsaka magproblem om de sväljs. Tills nya provresultat kommit är det bäst att hålla sig på det torra, råder staden som har satt upp skyltar vid badplatsen.

– Speciellt om man har öppna sår på kroppen. Det kan även vara känsligt för småbarn, eftersom de kan råka svälja vattnet, säger Danuta Persson.

På övriga badplatser i stadsdelen – Sätrabadet och Mälarhöjdsbadet – var bakteriehalterna normala.

Nu fritt fram

Men idag kom nya – och glädjande – provsvar. Den senaste mätningen, som gjordes den 26 juni, visade inte på några förhöjda bakteriehalter. Skyltarna på badet kommer tas ned och det är återigen fritt fram att plumsa i.

På sajten www.havochvatten.se/badvatten kan du hela sommaren se resultaten från de senaste provtagningarna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.