Ispromenad. Mats Lindholm går gärna på isen med hunden Pingla. Foto: Linda Lundberg

Nu är det fritt fram för isiga promenader

Plocka fram skridskorna eller promenadkängorna, fiskespöt och isdubbarna. Sjöisarna på Lillsjön och Lejondalssjön är tjocka nog och har plogats.

  • Publicerad 16:00, 25 jan 2019

Isarna plogades för första gången denna vinter i slutet av förra veckan, och sedan en gång till efter snöfallet i veckan. För att isen ska plogas ska den vara 15 centimeter tjock, och det är den nu över hela den plogade slingan.

Isen på Mälaren, vid Ryssgraven och Svartviken – den så kallade Vikingaslingan – är ännu inte plogad.

– Det kanske blir nästa vecka, säger Christofer Saf, arbetsledare på fritidsenheten på Upplands-Bro kommun.

Än så länge är det dessvärre för lite snö för att dra några skidspår.

– Det måste komma rejält med snö för skidspår, förklarar Christofer Saf.

Folk faller igenom varje år

Några viktiga saker att tänka på när man ger sig ut på isen är att ha koll på att isen verkligen är tjock nog att bära, att inte vistas på isen ensam och att ha med sig isdubbar.

– Det sker några händelser varje år när folk går igenom isen. De ger sig nog ut och tror att det ska bära. Vi på kommunen har en policy som vi jobbar efter och det är att vi plogar när isen är 15 centimeter tjock, men all vistelse på isen sker på egen risk, säger Christofer Saf.

Han hänvisar till issakerhet.se och kommunens webbplats där man kan se när sjöisarna plogades senast. Is är ”färskvara” och några garantier kan inte ges, varnar kommunen på sin sida.

Mats Lindholm var ute och promenerade på Lillsjön i tisdags. Med sig hade han 8-åriga Pingla. Han uppskattar att isarna har plogats nu.

– Nu kan jag ju gå med hunden, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Hunderbart – gården är invigd

Hundrastgården vid Lillsjön invigd. Ett 50-tal hundar och deras ägare var där för att bevittna när Fredrik Kjos (M) klippte bandet.onsdag 20/2 9:00

Fyllestyrning som kunde slutat illa

Med alkohol och droger i kroppen körde en man i 20-årsåldern in i en tomthäck i Bålsta. Färden kunde slutat betydligt värre. Den misstänkte bilföraren är inte från Håbo.måndag 18/2 12:04

Senaste numret

Bålstabladet