Ispromenad. Mats Lindholm går gärna på isen med hunden Pingla. Foto: Linda Lundberg

Nu är det fritt fram för isiga promenader

Plocka fram skridskorna eller promenadkängorna, fiskespöt och isdubbarna. Sjöisarna på Lillsjön och Lejondalssjön är tjocka nog och har plogats.

  • Publicerad 16:00, 25 jan 2019

Isarna plogades för första gången denna vinter i slutet av förra veckan, och sedan en gång till efter snöfallet i veckan. För att isen ska plogas ska den vara 15 centimeter tjock, och det är den nu över hela den plogade slingan.

Isen på Mälaren, vid Ryssgraven och Svartviken – den så kallade Vikingaslingan – är ännu inte plogad.

– Det kanske blir nästa vecka, säger Christofer Saf, arbetsledare på fritidsenheten på Upplands-Bro kommun.

Än så länge är det dessvärre för lite snö för att dra några skidspår.

– Det måste komma rejält med snö för skidspår, förklarar Christofer Saf.

Folk faller igenom varje år

Några viktiga saker att tänka på när man ger sig ut på isen är att ha koll på att isen verkligen är tjock nog att bära, att inte vistas på isen ensam och att ha med sig isdubbar.

– Det sker några händelser varje år när folk går igenom isen. De ger sig nog ut och tror att det ska bära. Vi på kommunen har en policy som vi jobbar efter och det är att vi plogar när isen är 15 centimeter tjock, men all vistelse på isen sker på egen risk, säger Christofer Saf.

Han hänvisar till issakerhet.se och kommunens webbplats där man kan se när sjöisarna plogades senast. Is är ”färskvara” och några garantier kan inte ges, varnar kommunen på sin sida.

Mats Lindholm var ute och promenerade på Lillsjön i tisdags. Med sig hade han 8-åriga Pingla. Han uppskattar att isarna har plogats nu.

– Nu kan jag ju gå med hunden, säger han.

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt