FOGLIG. Tackan Tuva fogar sig i vårklippningen. Maria Hult, trädgårdsmästare vid Ulriksdals Värdshus, håller i maskinen. Foto: Leif Oldenburg

Nu är det vår i hagen

Nu är våren här på riktigt. Alla sju får i den lilla flocken vid Ulriksdals värdshus har fått en snygg sommarklippning.

  • Publicerad 18:50, 7 apr 2019

Han är jättesnäll och buffar bara lite grann.

GODIS. Oscar, Ida och Carl-Axel belönar baggen Martin Stenmarck (!) efter klippningen. Foto: Leif Oldenburg

Ett efter ett leddes de fram till trädgårdsmästaren Maria Hult som väntade med klippmaskinen.

Först i kön var baggen Martin Stenmarck.

– Ja, det är sant. Han heter faktiskt så. Jag fick välja mellan Brolle Junior och Marin Stenmarck, berättade Maria Hult.

Baggen är bara ett och halvt år men redan pappa till alla de lamm som väntas skutta kring i hagen vid värdshuset längre fram i vår. Den blivande fadern visade sig faktiskt vara ganska foglig.

– Den var hans första klippning men det gick bra. Han är ganska stark och stökade lite, men fåren känner att det är skönt att bli av med all ull, sa Maria Hult.

Efter klippningen vandrade Martin Stenmarck kring bland barnen och fick välförtjänt uppmärksamhet. Det verkade faktiskt som om han trivdes som nyklippt kung i fårhagen.

– Han är jättesnäll och buffar bara lite grann. Men han stångas inte, sa Oscar och kliade Martin Stenmarck mellan hornen.

På i stort sett hela fältet nedanför värdshuset odlas olika grödor som med tiden ska hamna på gästernas tallrikar.

– Antingen här i Ulriksdal eller också levererar vi till våra kök inne i stan, berättade krögaren P-G Nilsson.

I restauranggruppen ingår även Sturehof, Riche, Teatergrillen, Luzette och Taverna Brillo.

Under vintern har Maria Hult diskuterat med köksmästarna vad som ska odlas för att det ska fungera på en attraktiv krogmeny.

– Vi vill väcka gästernas intresse för matens ursprung, säger P-G Nilsson.

Se video på Vi i Solnas Facebook-sida

Ulriksdals Värdshus

Redan på 1600-talet uppfördes det första värdshuset i området. På 1700-talet var Carl Michael Bellman en flitig gäst på värdshuset, vilket han också diktar om i en av sina visor.

1855 drog kommunen in sprittillståndet och restaurangen blev i stället ett så kallat nykterhetsvärdshus. 1865 fick värdshusföreståndaren A G Carlsson tillstånd att uppföra det vackra trähus som står kvar än i dag.

Sedan dess har byggnaden genomgått flera ombyggnader.

Källa: Wikipedia

Stockholm Direkt