Närodlat. Mira Gartz och Tove Rosander drar igång ett mikrojordbruk i Lövsta. Foto: Tove Rosander/Mikael Andersson

Nu är ett mikrojordbruk igång – i Lövsta

Mira Gartz och Tove Rosander från Västerort sätter nu sina första frön i jorden, på det egna mikrojordbruket i Hässelby. De har också dragit igång en crowdfunding-kampanj som ska hjälpa till att ro projektet i land.

  • Publicerad 16:30, 27 maj 2020

Det är viktigt att skapa medvetenhet kring hur man producerar bra mat.

Satsar. Mira Gartz och Tove Rosander från Västerort sa upp sig från sina jobb för att satsa heltid på att få igång ett mikrojordbruk. Foto: Mikael Andersson

I våras skrev vi om Tove Rosander och Mira Gartz som planerade att starta ett mikrojordbruk i Västerort. Nu har de hittat en plats som de själva beskriver som perfekt för ändamålet.

– Nere i Lövsta! En kvinna där arrenderar mark och hon har upplåtit marken till oss nu, berättar Tove Rosander.

Tomten ligger precis vid Lövsta och heter "Skogskanten". Stockholms stad har nyligen godkänt att tomten används som mikrojordbruk, och idag sätter de sina första frön.

– Den här familjen har arrenderat tomten i generationer och hon som har den idag växte upp med att hennes farfar odlade grönsaker där, säger Mira Gartz.

Hon fortsätter:

– Hon har velat starta igång det igen, så det är väldigt fint att vi kan knyta ihop säcken.

Kampanj igång

På Kickstarter kan man även följa deras crowdfundingkampanj för att kunna dra igång projektet. De är redan nära sitt kampanjmål på 30.000 kronor.

– Det är inte mycket pengar vi ber om men det är för att kunna rulla fort och köpa in fröer och verktyg snabbt. Kampanjens syfte är också att sprida medvetenhet och uppmärksamhet kring hållbarhet och regenerativt odlande, säger Tove.

Får de in mer pengar än kampanjmålet kommer pengarna gå till att köpa ett tunnelväxthus för att odla grödor som inte klarar sig i det omväxlande klimatet vi lever i.

– Det är viktigt att skapa medvetenhet kring hur man producerar bra mat, och vi är på god väg redan innan vi börjat producera, säger Tove.

– Nu ska vi ner och bygga lite, bland annat ska vi sätta upp ett partytält, skrattar Mira.

De vill fixa stadsnära odling i Västerort

Mikrojordbruket

Jordbruket i Lövsta är på dryga 2000 kvm.

Med regenerativt jordbruk odlar man mer hållbart än ekologiskt. Genom organiskt gödsel, täckodling för att spara på vatten och genom att odla hållbart och ge tillbaka till jorden så får man ut tre skördar från en och samma odlingsbädd utan att förstöra jorden.

Kickstarterkampanjen pågår fram till den 21 juni.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt