GLAD. Annie: "Jag tycker det är fantastiskt att det går att ha får här. Hundägarna är så fina och håller koll, jag brukar få sms att de har kollat till fåren på morgon och kväll, det skapar en fin gemenskap i området." Foto: Sacharias Källdén

Nu är fåren tillbaka i Rågsveds friområde

Rågsveds friområde har fått nya, efterlängtade invånare – det är tio ulliga kompisar som sprider glädje bland besökarna.

  • Publicerad 17:00, 15 maj 2019

Förra veckan flyttade fåren in i nya naturreservatet Rågsveds friområde. Tio får av rasen Leicester, och Dorper-korsning, betar nu dygnet runt i området och de kommer att gå där till i höst.

– Det är så uppskattat! Jag får sms och samtal varje dag från reservatsbesökare, och förskolor i området gör utflykter dit, jätteroligt! säger Annie Englund, Rågsvedsbo och initiativtagare som tar hand om fåren åt staden.  

Fåren kommer från Mörkö Lamm, varifrån staden hyr dem. Annie är utbildad djurvårdare och har haft får tidigare. Hon har egna vallhundar som hon tävlar med och fåren ger henne möjlighet att träna hundarna, förklarar hon, det är också bra för markerna att de betar där.

– Jag bor tio minuter därifrån och är där två gånger om dagen och kollar till dem. Då brukar hundarna få valla in dem så räknar jag och kollar att alla djur är okej, säger Annie.  

Nytta för naturvården

Att ha får i reservatet har flera fördelar, enligt Finn Cederberg, naturreservatsförvaltare i Enskede-Årsta-Vantör.

– Fåren drar folk till området, de trevliga att ha där, och bidrar därmed till rekreation. Samtidigt gör de nytta för naturvården genom att hålla marken öppen, säger han.

– Naturen med öppna ängsytor, så som det har sett ut i området i flera generationer, är viktigt att upprätthålla. Det har stor betydelse för flera arter, och den biologiska mångfalden, tillägger han.

De ytor som inte betas, kommer stadsdelen att slå.

Det har funnits får i området tidigare, i olika perioder, de senaste flyttade därifrån 2017. Tillskottet i det nya naturreservatet är efterlängtat, många har saknat djuren och önskat att de ska komma tillbaka.

– På sikt kan det komma att bli ännu mer djur i området, det hoppas jag i alla fall, säger Finn Cederberg.

Fåren i Rågsved är tillbaka. Vid Snösätra industriområde, mellan två hundrastgårdar, ligger fårhagen. Här betar Leicesterfår och dorperkorsningar från Mörkö Lamm för att hålla landskapet öppet och skapa biologisk mångfald.

Rågsveds fåraherde. Annie Englund med hunden Tzuki, Rågsvedsbo och initiativtagare som tar hand om fåren åt staden. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén