Snart kan hönsen flytta in i sin nya boning i Bagis. Foto: Hönan och ägget/Mostphotos

Nu är hönsens hem på plats i Bagis

En ljudmatta av kacklande och kluckande kan snart möta den som strosar runt i skogsträdgården i Bagarmossen. Det nya allmänna hönshuset är nu uppfört, och om några veckor ska ett 15-tal befjädrade hyresgäster flytta in där.

  • Publicerad 12:08, 5 sep 2019

– Jag tycker att höns är trevligt men att hönsindustrin är fruktansvärd. Då tänkte jag att det skulle vara härligt att få äta ägg från höns som jag vet mår bra, säger initiativtagaren Katja Jassey från föreningen Bagisodlarna.

Hon har, tillsammans med andra entusiaster, ägnat den gångna veckan åt att få hus och nät på plats. Kackelkåken har målats svart och stolparna behandlats med järnvitriollösning.

– Jag hoppas att de kommer att trivas bra. Det är lummigt, många träd och en skyddad miljö, säger Jassey.

Allt som allt blir det en 100 kvadratmeter stor gård åt Agda, Gullefjun och Halta Lotta, eller vad djuren nu kan tänkas heta. För 750 kronor har folk i grannskapet kunnat vara med och ge namn åt en höna.

Grind och stängsel ska hindra obehöriga från att ta sig in i gården. För att bli insläppt behöver man gå med i Bagisodlarna och i gruppen Hönan och ägget som bildats med anledning av projektet. Där kommer en studiecirkel att hållas, för att instruera medlemmarna i hur man handskas med fjäderfäna.

Även andra som vistas i parken kommer att uppskatta ljudet av hönskackel, tror Jassey:

– Det är ett väldigt lugnande ljud att höra, och så går de och pickar och gör grejer hela tiden. Det är ganska rofyllt.

Så är dina grannar – enligt söksajten

Nyheter Stereotyp eller sanning? Söderortsbor tycker till om populära tjänsten Pensionärer, barnfamiljer eller "urbana singelhushåll"? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt...lördag 25/1 8:00

M-toppens svar efter kritik mot vapenmässa

Nyheter König Jerlmyr utesluter inte nytt arrangemang i Älvsjömässan En internationell vapenmässa i Älvsjö väckte hård kritik mot stadens policy för uthyrning av kommunala fastigheter. Nu svarar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).fredag 24/1 7:00