Nytt. Smedens äldreboende har blivit färdigt och är redo att ta emot sina hyresgäster. Foto: Järfälla kommun

Nu är Järfällas nya äldreboende invigt

För fem år sedan tog kommunen beslut om att ett nytt äldreboende skulle byggas i Kallhäll. I tisdags kunde de första hyresgästerna flytta in.

  • Publicerad 11:55, 3 sep 2020

Ska kunna videochatta med sina barnbarn.

Det nybyggda Smedens äldreboende består av 54 lägenheter fördelade på fyra våningsplan. Majoriteten av dem är avsedda för personer med kognitiv sjukdom/demens, endast den översta våningen är till för somatisk vård.

Lägenheterna är fördelade på fyra våningsplan och sex boendeenheter. Varje enhet har eget kök och gemensamma utrymmen för social samvaro och måltider, med utgång till inglasad balkong eller utegård.

Boendet kommer drivas i privat regi av Ansvar och Omsorg AB, och är Silviacertifierad. Det innebär att att personalen är utbildad enligt Silviahemmets vårdfilosofi genom att ha specialistkompetens inom området demens.

– Boendet har också utvecklats i samverkan med pensionärsorganisationerna som har fått tycka till om inredningen och trädgården, säger Lennart Nilsson (KD), ordförande i äldrenämnden i Järfälla.

Utanför boendet har nämligen "sinnenas trädgård" anlagts, som består av bland annat en fontän och fruktträd, och det finns även utegym och en gå-slinga.

Tekniska hjälpmedel

Det nya boendet har också fokus på välfärdsteknik med syfte att göra boendet både roligare och enklare. Det kan exempelvis röra sig om att de boende har tillgång till surfplattor för att kunna hålla kontakt med familj och vänner.

– Järfälla var tillsammans med Örebro bland de första i Sverige att jobba med välfärdsteknik, och i och med coronaviruset är det alldeles självklart att äldre ska ha möjligheten att kunna videochatta med sina barnbarn, säger Lennart Nilsson.

Det kan också röra sig om social stimulans i form av en vibrerande musikkudde som ska lugna vid oro, eller virtual reality-glasögon. Lennart Nilsson säger att målet är att de boende ska kunna hantera de tekniska hjälpmedlen själva och inte vara beroende av personalen.

Med tanke på den rådande situationen får de boende nöja sig med att visa upp sitt nya hem via sociala medier, för besöksförbudet gäller även här.

– Det som är skönt är att vi i princip inte har någon smittspridning på äldreboendena i Järfälla.

Invigt. Lennart Nilsson (KD) och Olga Trupina, verksamhetschef Ansvar och Omsorg, invigde boendet. Foto: Järfälla kommun

Smedens äldreboende

Ligger på Smedvägen 2, Kallhäll.

54 lägenheter fördelade på fyra våningsplan med sex boendeenheter.

Varje enhet har eget kök och gemensamma utrymmen med utgång till inglasad balkong eller utegård.

Visa merVisa mindre