Hemmaplan. Nabil Bahoui på mormors balkong med utsikt över Bredäng. När han återvände till AIK i vintras köpte han lägenhet i den gamla hemorten. Foto: Claudio Britos

Nu är Nabbe tillbaka i Bredäng

Han har spelat proffsfotboll utomlands och representerat svenska landslaget. Idag spelar han i AIK och är en av de bästa spelarna i allsvenskan. För Nabil Bahoui började resan med inbrott i idrottshallar och frusna grusplaner i Bredäng.

  • Publicerad 14:31, 20 jun 2018

Efter ett par år med spel utomlands har fotbollsstjärnan Nabil Bahoui spenderat vårsäsongen i AIK. Medan många spelare av “Nabbes” kaliber köper lägenhet inne i stan var det naturligt för honom att slå sig ner i de gamla hemtrakterna i Bredäng, dit familjen flyttade när Nabil var sex år gammal.

— Jag har familjen här, och mormor.

Vi tar en promenad runt kvarteret, på väg mot mormor som Nabbe ofta hälsar på, särskilt nu när Allsvenskan har uppehåll och spelarna har semester.

På samma gator sprang en 11-årig Bahoui. Antagligen på väg hem från Slättgårdsskolan i Bredäng för att hinna till fotbollsträningen i Fruängen.

— Jag spelade i ett lag som heter IK Tellus, det var där alla blatteungar spelade, säger Nabil Bahoui och skrattar.

Det var under tiden i mellanstadiet som scouter började uppmärksamma att Nabbe kunde det här med att spela fotboll. Han blev värvad till talangfabriken Brommapojkarna.

Utvecklingen fortsatte under tonåren och efter en succésäsong som 21-åring i Bromma ställde sig storklubbarna på led för att värva Bredängssonen. Valet föll på Stockholmsklubben AIK. Idag är han en av de bästa spelarna i allsvenskan med landslagsmeriter på CV:t.

"Jag var på fotbollsplanen sju på morgonen, kom helt svettig till klassen" säger Nabil Bahoui när han reflekterar över hur mycket tid han lagt på fotbollen genom åren. Foto: Claudio Britos

Varför tror du att just du lyckades?

— Jag har försökt att tänka “jag är bättre än alla andra”, men när jag tänker tillbaka, jag var inte bättre än de andra. Men jag har gjort uppoffringar. Under högstadiet tränade jag innan skolan. Tänk dig, jag var på fotbollsplanen vid sjutiden, kom helt svettig till klassen.

Inbrott för att spela fotboll

Ambitionen att bli bättre på det man älskar blir meningslös om samhället hindrar en från att drömma. Precis som många andra i förorten har Nabbe minnen om hur svårt det var ibland att, tja, bara kunna spela fotboll.

— Här ute fanns det inga konstgräsplaner. Det fanns bara planer med äkta gräs som vi blev utkastade från. Så vi gjorde kaos istället, vi tjuvplingade på lägenhetsdörrar och kastade in smällare genom fönstren.

Nabbe tar en paus och tänker efter. Vi har kommit fram till mormors port. Han står med ena foten inne. Ett till minne måste han bara dela med sig av innan vi fortsätter in.

Nostalgi. "Vi brukade bryta oss in i hallen för att hinna spela lite fotboll tills väktarna kom och slängde ut oss" säger Nabil Bahoui när han minns tillbaka på barndomen i Bredäng. Foto: Claudio Britos

— Vi brukade bryta oss in i Bredängshallen genom fönstret när vi var sugna på att lira, med vetskapen om att vi inte fick vara där. Det var kul i några minuter, men jag tänkte hela tiden att snart går larmet och då måste vi axxa härifrån innan väktarna kommer. Förstår du vilket kaos? Vi ville bara spela fotboll!

Men det har blivit bättre sedan han var barn,märker Nabil.

— Nu kan jag se flera konstgräsplaner. Jag ser belysning. Jag minns en annan gång där vi körde in med bilen fram till planen och lyste upp den med bilens framljus för att kunna spela på kvällen.

Råd från Zlatan

Hemma hos mormor är det lugnt och tyst. Sedan morfar gick bort bor hon ensam, men Nabil ser till att komma och hälsa så ofta han kan. Från balkongen ser man hela Bredängs centrum och i köket står en liten marockansk flagga, landet Nabils föräldrar kommer ifrån.

Foto: Claudio Britos

I fotbollssammanhang representerar han Sveriges landslag som en av få rasifierade spelare. Samtalet leder oss naturligtvis in på Zlatan Ibrahimovic som Nabil spelat med i svenska landslaget.

Okej, tränaren tar den där svenska killen före dig på samma position, kom tillbaka nästa dag och var tio gånger bättre än honom då

— Jag hade turen att träffa Zlatan tidigt i karriären. Han berättade så mycket för mig, och det är först nu när jag själv gått igenom saker som jag tänker tillbaka och känner “abow, allt han sa till mig det stämde”.

Nabil har läst Zlatans bok "Jag är Zlatan", där man bland annat kan läsa om hur Zlatan som rasifierad ofta kände att han fick kämpa i motvind.

— Jag har försökt att inte tänka så, att jag måste göra mer. Men tyvärr så har jag känt att det varit orättvist ibland. Men det är bara att höja sig. Okej, tränaren tar den där svenska killen före dig på samma position, kom tillbaka nästa dag och var tio gånger bättre än honom då. Då kan du inte ignoreras.

Är det rättvist?

— Kanske inte. Men folk har haft det tuffare än mig. Nästan ingen får allt serverat, speciellt där jag har växt upp. Jag menar inte att det är som Chicago här, men det är helt klart lättare att man tabbar sig i vår omgivning.

Nabil Bahoui om någon vet att många ungdomar i orten har tunnelbanestationen eller centrum som sin fritidsgård. Han är bara fotbollsspelare och har inte lösningar på alla problem. Men det han vet är vad som var undsättningen för honom och hans grabbar.

— Jag minns att jag alltid åkte till Rissne och spelade fotboll. En kompis pappa hade hand om ungdomsgården där och kunde öppna hallen och släppa in oss för att lira. Så ni som har nyckeln till idrottshallarna här i området - öppna dörren! Låt dem gå in och spela. Garanterat att färre kommer hänga i centrum då.

Nabil Bahoui

Bor: I Bredäng.

Ålder: 27 år gammal.

Klubb: Tillhör schweiziska laget Grasshopper Club Zürich men varit utlånad till AIK under våren.

Barndomsidol: Ronaldinho.

Hejar på i VM: Sverige och Marocko.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.