It's on! 127-festivalen började med en rivstart i måndags. Foto: Claudio Britos

Nu är ortens största ungdomsfestival igång

Ansiktsmålning, pyssel, fotboll, brottning, basket och skateboard. Och massa dans och mycket mer. I går drog årets 127-festival igång i Bredäng.

  • Publicerad 17:23, 26 jun 2018

Det är fullt ös kring Ängen i Bredäng. Det är måndag och första dagen av 127-festivalen. Sex veckor fullspäckade av gratis aktiviteter för hela områdets barn och unga väntar.

17-åriga Nicole Voorn från Bredäng vet. Hon gör sitt andra år som sommarjobbare på festivalen, men gick alltid hit som besökare när hon var yngre.

– Jag gick alltid hit! Om jag ska vara ärlig så var min dröm att få jobba här. Mina kusiner gjorde alltid det och jag såg upp till dem. Så det är en härlig känsla nu, säger hon.

Vad är det bästa med 127-festivalen tycker du?

– Det är gemenskapen. Alla är här, oavsett ålder, kön, etnicitet eller bakgrund och är en del av något stort. Och när man kommer hit kan man bara lägga allt annat bakom sig och bara ha kul, det är viktigast.

Vilket är ditt bästa minne från festivalen?

– Jag har så många! Men jag var här med min kusin, som aldrig brukade hålla på med sport. Men efter några dagar här hade hon testat på och kunde allt! Hon kom tillbaka till skolan och folk undrade vart hon hade lärt sig allt, haha.

"Det är jättekul! Alla i min arbetsgrupp är trevliga och bemöter alla med respekt", säger Nicole Voorn, som sommarjobbar för andra året i rad på 127-festivalen. Foto: Claudio Britos

Sommarjobbarna Malik Nash och Bawer Younes håller i barnaktiviteter och brottning under festivalen. "Det bästa med festivalen? Att jag jobbar här! Haha nej, det är gemenskapen, alla är här tillsammans", säger Malik. Foto: Claudio Britos

Några meter därifrån, vid brottarmattan, sitter sommarjobbarna Malik Nash och Bawer Younes.

– Det är kul att umgås med barnen och lära dem något nytt. Jag lär dem olika nedtagningar, säger Bawer.

– Och i stället för att bara gå och döda tid hemma kan jag vara här och få d-vitamin på köpet, säger Malik och skrattar.

Kul i stället för tråkigt

10-åriga Haytham Mohamed som är på festivalen med sina syskon är peppad.

– Det är jättebra! I stället för att vara hemma och ha tråkigt kan jag vara här och ha kul i stället, och träffa vänner, säger hon.

Aila, 8 år, testar på skateboard. "Det är roligt. Men studsmattan var det roligaste idag", säger hon. Foto: Claudio Britos

Tasnim till vänster är redo för badminton, Foto: Claudio Britos

Från vänster: Navid, Adham, Imran, Farid tar en glasspaus innan de fortsätter med skejtandet. Foto: Claudio Britos

Hon har redan provat skateboard, studsmatta, pyssel och femkamp.

– Studsmattan var bäst!

Storasyster Amina Mohamed är på festivalen tillsammans med Skärholmens ungdomsråd (UNGSK) som har arrangerat flera aktiviteter under dagen.

– Jag var alltid här när jag var 13-14 och det var alltid otroligt roligt och massa unika grejer. Så vi vill ge tillbaka. Hela festivalen är en så bra idé och att det är gratis är så bra för alla familjer som inte reser bort över sommaren, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bredängsföräldrarna Neriman och Özcan Acat brukar alltid komma till festivalen med sina barn när den är igång.

– Jag hoppas att den alltid kommer finnas och att inte politikerna får för sig att ta bort den. Jag känner mig alltid trygg att skicka mina barn hit. Och det talas så mycket om Bredäng och oro... Den här festivalen visar vilket liv det finns här också, här möts alla från alla kulturer och har kul. Även vi föräldrar, säger Neriman Acat.

Bredängsföräldrarna Neriman och Özcan Acat brukar alltid komma till 127-festivalen. "Har man många barn kan man inte gå till Gröna lund, det blir för dyrt. Så det är jättebra att festivalen finns", säger Neriman. Foto: Claudio Britos

Brandmannen Hashar Salim från Brännkyrka brandstation testade lyckan på basketplanen. "Vi brukar försöka komma hit varje år för att umgås med alla barn. Jag har aldrig spelat basket i hela mitt liv haha, det har mest varit kampsport innan". Foto: Claudio Britos

Aktiviteterna på Ängen pågår under hela den här och nästa vecka, innan festivalen drar vidare till Vårberg. Projektledare Atakan Kara tipsar om ponnyridning på fredag, skejtfest nästa fredag och en stor basketturneringen Låt oss damma 2.0 lördag den 7 juli.

– Då kommer vi också ha frisörer på plats, så vill man klippa sig är det bara att komma förbi. Allting är gratis, som vanligt, säger han.

Stor skejtfest stundar i Bredäng

Nu drar 127-festivalen igång igen

Se fler bilder från 127-festivalens premiär här:

Det här händer också i sommar!

127-festivalen:

Vecka 26-27: Bredäng, parkleken Ängen

Vecka 28: Vårberg, vid Vårgården

Vecka 29: Sätra, i Sätradalsparken (och mindre verksamheter vid Vårgården i Vårberg)

Vecka 30-31: Skärholmen, på Skärholmstorget och gymnasietorget

Alla aktiviteter under festivalen är gratis. Hela schemat hittar du på www.mitt127.se

Fryshuset Lovely days:

Bredäng – Parkleken Ängen:

Vecka 25-28: Badbuss en gång i veckan till Ingarö

Vecka 28-33: DJ-kurs och podradio

Dans, basket, fotboll och grillning varje fredag

Vårberg – Vårgården:

Hela sommaren är stadsodlingen igång och en verkstad för att mecka med cykel, bygga solceller och återvinna. Workshops i odling, plantering och bygge varje onsdag.

VM-visning i tält måndag-fredag.

Vecka 27: Dansskola, klockan 14-16, och grillning varje kväll.

10 juli: Uppträdande med liveband och dans av Skärholmens sommarjobbare

Vecka 30: HBTQ-tema med värderingsövningar, dokumentärfilmvisning, diskussioner och workshops. 4 augusti gemensam resa till Prideparaden.

Vecka 31-33: Flytt till Sätrabadet – beachturneringar, minigolf och kanotuthyrning.

Vårberg – Lilla hemmet:

Vecka 32-33: Fotboll och basketturneringar. Tält med lekar och grillning när vädret tillåter.

Skärholmen – Ungdomens hus:

Vecka 26-29: Måndag till fredag är det öppet café och basket på skolgården (gymnasietorget). Danslektioner varje måndag och torsdag, klockan 13-15. DJ-kurs varje onsdag klockan 14-16. Konsert varje fredag.

Parkteatern:

2-3 augusti: Möt dockorna i parken – möt dockorna från Marionetteaterns mest älskade föreställningar. Skärholmstorget, klockan 13.00 och 15.00.

Vet du fler roliga och gratis aktiviteter som händer i Bredäng, Sätra, Skärholmen eller Vårberg i sommar? Hör av dig till skarholmen@direktpress.se så uppdaterar vi listan!

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.