Alok Juneja med barnen Kalil, 4 år och Aaron, 2 år läser i det nya biblioteket. Foto: Sacharias Källdén

Nu är Östbergas nya kulturhus igång

Sedan några veckor har Östberga ett eget kulturhus. Följ med in.

  • Publicerad 15:28, 10 okt 2018

Fritidsgård med musikstudio. Bibliotek. Öppen förskola. Och lokaler som föreningar kan hyra. Allt detta finns numer på Östberga torg i form av Östberga kulturhus. Ett medborgarförslag var startskottet och nu, drygt två år senare, är det verklighet. Tanken är att lokalen där det tidigare varit en matvarubutik nu ska fyllas med liv.

– Det är fantastiskt att det gått så pass fort från idé till att det nu är öppet för allmänheten. Jag tror och hoppas att det här verkligen ska bli Östbergabornas plats, säger Kenth Franson, besökare och en engagerad närboende, som var inblandad i medborgarförslaget som låg till grund för kulturhuset.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Alok Juneja har fullt sjå att hålla koll på Kalil, 4, och Aaron, 2. När han väl lyckats fånga in sina barn är det dags att läsa en bok ur det nya bibliotekets utbud. Det är familjens andra besök och Alok är mycket glad över huset.

– För mig passar det väldigt bra som är pappaledig på fredagar. När det är varmt kan man hänga i parkleken med barnen men nu med kylan så blir det här perfekt, säger han.

Negativ bild i medier

Östberga var för ett år sedan negativt uppmärksammat i Expressen. Det skrevs om organiserad kriminalitet och en otrygg stadsdel. Då blev många upprörda över hur deras område beskrevs och hörde av sig till StockholmDirekt. Det framtida kulturhuset blev en stor del i de diskussionerna som då uppstod och många hoppades att det skulle bidra till en positivare bild av Östberga. Alok Juneja tillhör dem som inte delar bilden av Östberga som en dålig plats att bo på.

– Min familj trivs väldigt bra här. Alla platser har sina problem, och det är ingenting unikt för Östberga. Och att vi får en sådan här plats gör området ännu bättre, säger Alok Juneja.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Biblioteket gör att många skolelever och barnfamiljer automatiskt hittat till kulturhuset under de första veckorna. Men bibliotekarien Jessica Pellegrini hoppas nå även andra grupper.

– Vi vill att äldre ska hitta hit. Och ungdomar. Platsen finns till för dem och vi som jobbar här vill hjälpa dem att genomföra sina idéer och visioner, säger hon.

Östberga kulturhus. Foto: Sacharias Källdén

Kenth Franson är nöjd med att det nya kulturhuset har öppnat. Foto: Sacharias Källdén

Jessica Pellegrini, bibliotekarie. Foto: Sacharias Källdén

Östberga kulturhus

Håll dig uppdaterad på vad som händer på kulturhuset på https://www.facebook.com/ostbergakulturhus/

JUST NU: Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08

JUST NU: Olycka på E4:an

Nyheter ✓MC och personbil i krock – två körfält avstängda norrut ✓Dieselläckage orsakar köer söderut En trafikolycka i höjd med trafikplats Frösunda har inträffat på måndagseftermiddagen.måndag 24/6 16:31