Trafikborgarråden Daniel Helldén invigde den nya cykelbanan längs Spångavägen på tisdagen. Foto: Ylva Bergman

Nu är Spångavägens nya cykelstråk invigt

Efter drygt ett års arbete: Nu är det fritt fram för cykelpendlare längs Spångavägen att knäppa på sig hjälmarna och kliva upp i sadeln, när de nya cykelbanorna invigts.

  • Publicerad 17:21, 24 sep 2019

Idag, under tisdagseftermiddagen kom trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) trampandes längs Spångavägen inifrån Stockholm stadshus, för att inviga och premiäråka den nya cykelväg som byggts längs en kilometerlång sträcka mellan Enevägen i norr och Enebyvägen i söder. 

– Härmed inviger jag denna cykelbana, som gör det enklare och smidigare för alla Stockholmsbor, Spångabor och Brommabor att ta sig in till stan, förkunnade han innan han klippte bandet. 

I lite drygt ett år har arbetet med att förbättra framkomligheten och öka säkerheten på sträckan pågått, och stråket har nu fått enkelriktade cykelbanor på båda sidor av vägen, istället för en dubbelriktad på ena sidan.

Snart fritt fram att cykla säkert på Spångavägen

– Förut visste inte cyklisterna vart de skulle ta vägen ibland. Dessutom var sikten väldigt dålig bitvis. Nu har vi byggt en sammanhängande gång- och cykelbana längs den andra sidan också, så nu uppfyller stråket en tillräckligt hög standard, säger Daniel Helldén.

1000 cyklister om dagen

Sträckan har pekats ut som som ett centralt cykelpendlingsstråk i Stockholmsområdet, och i en mätning som gjordes 2017 passerade runt tusen cyklister i vardera riktning varje dag. En siffra som väntas öka markant.

– Allt fler tar cykeln samtidigt som Stockholm växer, så sträckan kommer att bli mer och mer belastad. Vi anser att det här är en viktig investering inför framtiden, säger Daniel Helldén.

Förutom en breddning av gång- och cykelbanorna har bland annat busshållplatser och övergångsställ längs sträckan tillgänglighetsanpassats, och ny belysning har satts upp.

– Det känns särskilt viktigt att föräldrar till barn i området nu kan släppa iväg sina barn på cykel eller till fots längs en trygg sträcka, säger Daniel Helldén.

Brommabon Inger Larsson cyklar ofta längs stråket och har stannat till för att bevittna invigningen.

– Jag bor vid Bromma kyrka brukar cykla till min dotter som bor Solhem. Det är bra att det byggs nya cykelvägar och det är viktigt att folk börjar cykla mer, både för miljön och för den personliga hälsan. Däremot har jag inte riktigt märkt av någon förändring efter just det här bygget, men det är fina banor, säger hon.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt