Nu är Stockholms första cykelsnurra invigd

Den snurrar, den har plats för cyklar. Här är Stockholms första holländska cykelsnurra.

  • Publicerad 14:56, 17 maj 2019

Om det var att den är helautomatisk, eller om det är själva snurren som lockade är oklart. Men oväntat många vallfärdade under fredagen till Ropsten för att vara med på invigningen av ett nytt cykelgarage, en så kallad cykelsnurra.

– Fungerar den här på ett bra sätt kan vi starta fler sådana här på fler platser, säger en stolt Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm, som hade fått äran att inviga Cykelsnurran inför ett 50-tal intresserade åhörare.

Här får Stockholm holländsk cykelsnurra

Själva garaget är tillverkat i Nederländerna och har plats för 24 stycken cyklar. För att kunna parkera sin cykel i snurran måste man betala ett månadsabonnemang på 200 kronor.

– Med cykelsnurran erbjuder vi skyddad parkering för cyklister som samtidigt är yteffektiv, säger Christian Rockberger, VD för Stockholm Parkering, i ett pressmeddelande.

Nya idén för Stureplan – japansk cykelparkering under "Svampen"

Det här är Stockholm parkerings första cykelgarage som bolaget bygger i egen regi. För 16 år sedan byggdes det första helautomatiska garage för bilar, P-snurran vid Rörstrandsgatan.

Det går inte att ladda en elcykel i garaget.

STORPUBLIK. Det var långtifrån folktomt när det var dags för bandklippning och invigning av det nya cykelgaraget. Foto: StockholmDirekt

Fakta Cykelsnurran

Var: Roptstens infartsparkering

Platser: 24 stycken

Höjd: 1,80 meter

Diameter: 5,50 meter

Kostnad: 1,2 miljoner kronor (inkl.projektering, tillstånds- mark- och elarbeten)

Invigdes: Fredag 17 maj 2019