Få resenärer tar båten sista biten in till stan, utan väljer att byta till t-bana i Ropsten. Foto: Martin Brusewitz

Nu är Stockholms nya pendelbåt igång

Sedan den första januari går Pendelbåt 80, som förra året hade över en miljon passagerare, sin nya, utökade rutt. ÖstermalmDirekt tillbringade en timme på kajkanten på nya stoppet i Ropsten.

  • Publicerad 20:38, 6 jan 2020

Eftermiddag och en av båtarna som trafikerar linje 80, även kallad Sjövägen, lägger till vid Ropsten, ett av linjens nya stopp. Tidigare gick förbindelsen från Nybrokajen till Frihamnen – men nu har den satts ihop med linje 81 (som var sommarlinje) och går därför hela vägen ut till Mor Annas brygga på Lidingö via stopp i Djursholm och på Storholmen.

Ett par turister från Berlin, båtens enda passagerare, hoppar av. Det är Freja Astrup och Lars Hienzelmanns sista dag i Stockholm.

– Det var en riktigt fin färd. Vi såg solnedgången, säger Lars.

– Vi bor på ett hotell nära Nybroplan. Perfekt att kunna göra den här rundturen med båten ut och sen tunnelbanan tillbaka in till hotellet. Nu måste vi skynda oss, vi har bråttom till flyget, säger Freja.

Väller ut folk

Det finns ingen på kajkanten som väntar på en båt mot Nybrokajen. Och under den dryga timme som ÖstermalmDirekt tillbringar i januariblåsten i hamnen är det bara några få turister som hoppar av båtarna som kommer inifrån stan. Vilket kanske inte är så konstigt. Det tar 50 minuter med färjan från Nybroviken till Ropsten, 10 minuter med tunnelbanan.

– Det är inte så mycket folk som åker sträckan härifrån till eller från centrum än, men linjen är ju helt ny. Det blir nog fler, säger en ung man ur personalen som inte vill uttala sig med namn offentligt.

Emma Karlström är glad för att Storholmen fått pendellinje. Hon har tagit den nya linje 80 hela vägen från Storholmen in till Nybrokajen en gång. "För skojs skull." Foto: Martin Brusewitz

Turisterna Freja Astrup och Lars Hienzelmann från Berlin på väg mot tunnelbanan efter att precis ha hoppat av båten på det nya stoppet i Ropsten för linje 80. Foto: Martin Brusewitz

En kort stund senare kommer en färja in från Lidingö-hållet. Det väller ut folk. En av dem är Emma Karlström, boende på Storholmen. Hon är på väg mot anknytande tunnelbana.

– Jag har tagit båten hela vägen in till centrum en gång för skojs skull. Men det tar ju liksom en timme så inget jag kommer att göra ofta, säger hon.

Det stora för henne, och många andra Storholmenbor, är att de nu fått en pendelbåt.

– Innan var det jättestora glapp mellan avgångarna och man var beroende av bil och egen båt på ett helt annat sätt, säger hon.