Värsta veckan. Med mörkret ökar inbrotten och statistiskt är vecka 44 värst.

Nu är tjuvarnas vecka här

Höstlov. Mörker. Kanske är det förklaringarna till att vecka 44 är årets värsta vecka vad gäller bostadsinbrott.

  • Publicerad 12:38, 26 okt 2017

Nummer ett är ju att låsa dörren oavsett om man är hemma eller ska bort.

Bostadsinbrotten i Håbo kommun väntas öka i år. Förra året anmäldes 36 villainbrott. I år har redan 33 bostadsinbrott anmälts. Och nu kommer den stora inbrottsveckan. Nationellt är vecka 44 veckan då det sker flest inbrott i permanentbostäder.

– Exakt vad det beror på är svårt att säga. Det skulle kunna vara att folk åker bort under höstlovet. Det är också väldigt mörkt under den här tiden på året och det man kan se är att de flesta inbrott sker mellan 15.00 och 17.00, säger Jonas Rickeborn på polisen i Håbo/Enköping.

Svårt att utreda

För polisen innebär det här brott som är svåra att utreda. Det finns sällan särskilt mycket spår och det saknas vittnesuppgifter.

– Vi jobbar naturligtvis med det här hela tiden. Oftast är brottslingarna långt borta när brottet upptäcks, men det händer att vi tar någon på bar gärning. Det är när till exempel grannar upptäcker att brottet pågår och ringer oss eller om vi stoppar en bil i vilken det finns stöldgods, säger Rickeborn.

Just grannars vaksamhet är oerhört viktig för att stoppa den här typen av brott. Polisen ser gärna att det startas en grannsamverkan till exempel.

– Är man intresserad av att göra det så pratar man med sina grannar först och främst och sedan tar man kontakt med polisen eller det lokala brottsförebyggande rådet. Det finns även information att hämta på polisen.se, säger Rickeborn.

800 miljoner per år

Vecka 44 är det alltså höstlovet och många tar chansen att åka bort en tid, något som tjuvarna givetvis har koll på. Inbrott har ökat rejält de senaste tio åren. Närmare bestämt med 76 procent och enligt försäkringsbolaget If töms svenska hem på värden för över 800 miljoner per år. Det är dessutom inte bara villainbrotten som ökar. Första halvåret i år har inbrott i lägenheter ökat med 5 procent enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Min analys är att det här är en ny typ av brottslighet. Framförallt är det ligor som kommer hit från länder i öst, men det är inte enbart de som är gärningsmän. Även lokala förmågor som begår de här brotten och ibland handlar det om ungdomar, menar Jonas Rickeborn.

Lås dörren

Det finns ett flertal åtgärder man kan ta till, men det viktigaste är det som kanske låter självklart och ändå är lätt att glömma bort.

– Nummer ett är ju att låsa dörren oavsett om man är hemma eller ska bort. Det sker så kallade smygarstölder när folk är hemma. Förvara inte bilnycklar, telefoner, plånböcker och så vidare i direkt anslutning till rum som det är lätt att komma in i, säger Jonas Rickeborn.

Råd från polisen

Det här gör det svårare för tjuven:

1. Lås dörren, även om du är hemma.

2. Prata med grannarna om du ska åka bort så att de håller uppsikt.

3. Skriv inte på sociala medier att du är bortrest.

4. I villor sker de flesta inbrott via altandörren eller källardörren. Förstärk källskyddet där.

5. Skaffa ett larm som går till till exempel en larmcentral.

6. Fler råd finns att hitta på polisen.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet