SOPSUGSANLÄGGNING. Sedan några dagar är 100 hushåll kopplade till nya sopsugen, om två ska anläggningen ta emot hushållssopor från 8 000 hushåll. Foto: Jonny Andersson

Nu är Umami parks nya sophantering i gång

Sundbybergs nya sopsuganläggning är i drift, men endast för en bråkdel av de 8 000 hushåll som slutligt ska kopplas till systemet.

  • Publicerad 17:00, 20 jan 2020

Savab driver fyra sopsugar i Sundbyberg, dessutom finns det två som drivs av en samfällighetsförening respektive bostadsrättsförening.

Totalt har Envac levererat cirka 100 stora anläggningar i Sverige. Sundbyberg har två som ses som stora. Den första finns sedan tidigare kopplad till Ursvik.

Umami Park växer så sakteliga fram mellan Hallonbergen och Ursvik. När stadsdelen är färdig ska 5 000 hushåll sortera och slänga sina sopor i tre olika inkast.

Successivt ska dessutom 3 000 befintliga hushåll i Hallonbergen-Ör nyttja sopsugen.

– Vi behöver bygga om och göra omkopplingar i Hallonbergen och Ör. De första äldre husen beräknas bli inkopplade vid årsskiftet 2020/21 och inom ett par år ska allt vara klart, säger Maria Wahlberg, kommunikationschef på Sundbyberg Avfall & Vatten, Savab.

Bra för miljön

Sopsuganläggningen på Östra Madenvägen är klar. Däremot är inte de 4 000 meter långa underjordiska ledningarna färdigdragna. Men trots det kunde 100 hushåll i Umami park kopplas in på det nya systemet i förra veckan.

– En stor fördel med sopsug är att det inte behövs sopbilar för att hämta avfallet från varje hus. Bostadsmiljön blir säkrare, renare och tystare med färre tunga transporter och mindre luftföroreningar, säger Maria Wahlberg.

Systemet kan liknas vid en dammsugare. Ute på gårdar och gator finns tre sopinkast för matavfall, tidningar och restavfall.

På anläggningen styrs det när och vilket inkast som ska tömmas. Luckor öppnas och sopor sugs till containrar i anläggningen.

–Det blir enklare för boende att sortera olika avfallsavfallstyper. Man slipper sopor i husen vilket minskar risken för lukt, säger Maria Wahlberg.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så många är smittade av covid-19 där du bor

Nyheter Störst spridning i Järvaområdet 3143 fall av covid-19 finns i Stockholm. Nu presenterar Smittskydd Stockholm en lista över antalet bekräftade fall fördelat på kommun och stadsdel.tisdag 7/4 11:08

Orienterarna har fått sällskap i skogen

Nyheter Rastlösa tar sig ut i naturen Betydligt fler tar sig ut på motionsrundor istället för till gym, sim- och sporthallar i coronatider. Sundbybergs orienteringsklubb väljer nu att sprida ut sina motionstävlingar under en hel vecka.måndag 6/4 12:05

Häng med en timme på linje 10

Nyheter ✓Leksugna ✓Sol och distansskola ✓Utehäng För några veckor sedan kollade vi läget på linje 11 mot Akalla. Den här gången var det dags att åka linje 10 mot Hjulsta istället, och vår vana trogen tog vi tempen på de tre sista stoppen. Vad gör...fredag 3/4 15:10
Stockholm Direkt