Peppade. Linnea, 11, och Lovisa, 7, har gått i Ormstaskolans baracker och är taggade på att äntligen få börja på Hagaskolan nu i höst. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Nu är Vallentunas nya grundskola invigd

För två och ett halvt år sedan togs första spadtaget för Vallentunas nya grundskola, Hagaskolan. Nu är den klar, och på tisdagen var det invigning med ballonger, tal och musik.

  • Publicerad 12:06, 21 aug 2019

Många glada elever, lärare och föräldrar samlades på tisdagen för att inviga Hagaskolan – Vallentunas helt nya F-9-skola som byggts på Lingsbergsvägen.

– Barnen har väntat länge på det här. Lovisa var en av dem som var med och tog första spadtaget, så vi är jättetaggade, säger Martina Ståhl, mamma till Lovisa, Elvira och Linnea som alla ska börja på Hagaskolan i höst.

Hagaskolan gör plats för 880 elever, inräknat de som gått på Ormstaskolan tidigare, och är en bilfri skola. Det betyder att bilar inte får parkera vid skolområdet, med undantag för förskolan som får parkering vid Lingsbergsvägen.

Istället har man anordnat en särskild hämtnings- och lämningsplats nere vid stora parkeringen utanför Vallentuna IP för de som inte har gångavstånd till skolan.

– Vi vill inte ha biltrafik på barnens område. Barn och föräldrar ska känna sig trygga. Går det att gå eller cykla så är det toppen, säger Camilla Jonsson, biträdande rektor.

En av dem som kom på invigningen är Monica Heneby och sonen Felix som ska börja tvåan.

Hur känns det att börja skolan här?

– Det känns stort och lite pirrigt, säger Felix, 8.

Vad ser du fram emot?

– Rasterna.

Monica Heneby skrattar.

– Han har längtat efter skolgården, eller hur Felix? Skolan är verkligen jättefin, säger Monica, och fortsätter:

– Men jag är lite orolig att det ska bli kaos vid avlämningsplatsen. För att få ihop livspusslet kommer det inte fungera för mig att inte ta bilen, och jag vet att många har det likadant.

Lite längre bort sitter Amelie Rosander och sonen Oliver, 6. De är nyinflyttade.

– Det är alltid kul med en ny skola. Det bilfria är bara positivt. Både för att det blir tryggare för barnen men också ur miljösynpunkt, tycker Amelie Rosander.

Anna Andréasson är tillförordnad rektor på skolan, och berättar att hon ser fram emot att fylla skolans nya lokaler med kvalitet.

– Det här betyder jättemycket för Vallentuna. Det är ett tecken på att Vallentuna kommun har en framtidstro och vill satsa på våra unga, säger hon.

Studenter i Täby först ut att sortera av matavfall

Nyheter "Felsortering är den största utmaningen" Studentbostäderna "Freja” vid Gärdesvägen i Täby blir först ut av Stockholms studentbostäder att börja med matavfallsinsamling.onsdag 29/1 17:26

SL:s bruk av kroppskameror anmäls

Nyheter Kontrollanter kan ha brutit mot GDPR En man har anmält bruket av kroppskameror i SL-trafiken till Datainspektionen. Enligt anmälan har kameror använts för att hota passagerare.onsdag 29/1 11:30
Stockholm Direkt