Snart blir kommunens alla gång- och cykelvägar grusfria igen. Foto: Elinor Karlin

Nu är Vallentunas vårsopning igång

Bort med damm och vintermörker – nu ska Vallentunas vägar bli rena och fyllda med vårglädje. I måndags började årets vägsopning.

  • Publicerad 11:25, 20 mar 2020

Det här är verkligen ett vårtecken i dessa dagar.

Efter en lång, mörk och fuktig vinter och vår så kommer nu äntligen ett riktigt vårtecken: Årets gatusopning började i kommunen i måndags. Snart kan alla Vallentunabor vårcykla och promenera utan rädsla för grushalka. 

– Det här är verkligen ett vårtecken i dessa dagar, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef. 

En del grus kvar

Det är i princip grovsopning i de centrala delarna, närmast centrum, som har gjorts än så länge. Det innebär att det fortfarande kan ligga grus kvar här och var, men det ska försvinna på sikt. 

– Det brukar vara många som reagerar på det, men det är inte så att vi har missat. Vi kör flera gånger, säger Johan Carselind. 

Mild vinter ger mindre grus

Gatusopningen beräknas pågå ända in i april och kommer gå över alla de kommunala gång- och cykelvägarna. De yttre orterna kommer så småningom få sin vårbehandling. 

– Det har varit ett par halkor under vintern, men det ligger lite mindre sand ute än vad det brukar göra. Det har varit gynnsamt, det gagnar miljön och det blir mindre sand att plocka upp, säger Johan Carselind.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt