Sune Fahlgren framför orgeln i S:t Peters kyrka. Foto: Mimmi Epstein

Nu återställs unik orgel i Vasastan

S:t Peters kyrka genomgår en renovering, kyrksalen har varit stängd i nästan två år och orgeln från 1905 återställs nu i sitt ursprungliga skick.

  • Publicerad 19:00, 13 nov 2019

S:t Peters kyrka började uppföras i korsningen Upplandgatan/Kammakargatan år 1900 och invigdes året därpå. Det var den tredje metodistkyrkan i Stockholm och bekostades av församlingens medlemmar.

Den orgel som finns i kyrkan invigdes 1905 och är en så kallad Walcker-orgel. De flesta orglar i Sverige var i början av 1900-talet byggda av inhemska orgelfirmor men metodistförsamlingen på Norrmalm var nyfiken på den sydtyska E.F Walcker & Sie som hade utvecklat en ny teknik för att föra över signaler från tangenter och pedaler till orgelns pipor.

– Orgeln lät mer som en orkester och Walcker fick komma till Stockholm och göra ett demonstrationsexemplar för metodistförsamlingen och de blev dödskära och sa "den köper vi". Sen blev orgeln så känd att när Stadshuset byggdes så köpte de också en Walcker-orgel, säger Sune Fahlgren, vice ordförande i S:t Peters församling.

Nu har orgelns 1 072 pipor renoverats i Lettland där den största Walcker-orgeln i världen finns. Orgeln återställs till sitt ursprungliga skick av orgelbyggare från Riga som nu är på plats i S:t Peters kyrka och i februari kommer det att bli en återinvigning.

– Allt är gjort för hand och den har inga mekaniska delar, säger Sune Fahlgren.

Prislappen på renoveringen landade på 2,2 miljoner kronor som har finansierats ideellt.

– Det finns ett otroligt nytt intresse bland unga för att spela orgel. Framöver kommer vi att ha ett orgelmaraton där vi bjuder in folk att spela orgel under sex timmar. Det är många som är sugna på att visa vad de kan, säger Sune Fahlgren.

S:t Peters kyrka i hörnet Upplandsgatan/Kammakargatan. Foto: Mimmi Epstein