Docenterna. Jon Jefferson Klingberg, Kricke Pihlgren, Joppe Pihlgren och Larry Lövgren är peppade att komma ut på vägarna igen. Foto: Sacharias Källdén

Nu återuppstår kultbandet Docenterna

Med klassiker som "Solglasögon" har Docenterna en given plats i den svenska pophistorien. Nu gör bandet, som bildades för över 40 år sedan, tre utsålda spelningar på Nalen Klubb.

  • Publicerad 11:07, 12 okt 2018

Bröderna Joppe och Kricke Pihlgren står utanför Münchenbryggeriet på Södermalm och inväntar den van som ska ta Docenterna ut på de svenska vägarna. De andra medlemmarna, gitarristen Jon Jefferson Klingberg och basisten Larry Löfgren är upptagna med att bära ut gitarrer, förstärkare, resväskor med gitarrpedaler och annat som ska med på resan. För vilken gång i ordningen som de beger sig sig ut på turné är det ingen som vet. Gruppen bildades redan 1977 och har genom åren bränt åtskilliga mil tillsammans.

– Vi spelade en del i somras vilket gör att det liksom sitter i kroppen på ett annat sätt. Det är mindre osäkerhet. När man inte spelat på ett tag blir det alltid lite övertänt eller nervöst, men det slipper vi nu, säger Joppe.

Sollentuna Rock & Blues Festival blev en succé

Hur inspirerande är det då att spela gamla efterfrågade låtar som ”Bensin i blodet” eller popklassikern ”Solglasögon”? Inte alls, medger Joppe krasst.

– Det finns ingenting lustfyllt eller spännande med att repa "Bensin i blodet". Det är mer som ett arbete. Men live är det en annan sak, när man får energi från publiken och ser hur glada de blir över att höra låten, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Favoritgitarr. "Det här är den bästa gitarren. Haft den i 20 år, lätt som en fjäder," berättar Joppe. Foto: Sacharias Källdén

Turné. Larry Lövgren och Jon Jefferson Klingberg kånkar utrustning. Foto: Sacharias Källdén

Tack och lov, särskilt för medlemmarna själva, innehåller spelningarna en hel del nytt material hämtat från albumet "Missiler och kritstrecksränder" som släpptes tidigare i år. Men vad som väntar efter den kommande veckans spelningar är oklart, enligt Kricke.

– Det som brukar hända är att vi inte hörs på ett tag, men till slut börjar skrivarlusten infinna sig igen och sedan börjar vi med någonting nytt. I det skedet finns aldrig några planer på något skivsläpp. Men sedan sitter vi där med 20 låtar och – surprise! – så blir det en skiva. Och efter det ska man – surprise! – ut och turnera igen, förklarar han.

Ni gör tre utsålda spelningar på Nalens bakficka Nalen Klubb. Varför bokade ni inte den större lokalen, där ni spelat tidigare, istället?

– Äh, vi blev bokade där bara. Sedan är det ju kul att spela flera kvällar istället för bara en, säger Joppe innan det är dags att återigen äntra vanen.

City får "ny" konsertscen i miljonsatsning

Docenterna

Bildades 1977.

Albumdebuterade 1980.

Bland deras mest kända låtar finns "Bensin i blodet" och "Solglasögon".

Senaste albumet, "Missiler och kritstrecksränder”, släpptes i april i år.

Bandet består av Johan ”Joppe” Pihlgren (sång, gitarr), Larry Löfgren (bas, sång), Jon Jefferson Klingberg (gitarr, sång) och Kricke Pihlgren (trummor).

Gör tre utsålda spelningar på Nalen: 12,19, 20 oktober.

Kallas ofta ett Södermalmsband men i dag är det bara Joppe och Jon som är kvar i stadsdelen.

Get in the van. Docenterna packar in det sista innan de lämnar Södermalm. Foto: Sacharias Källdén