Frågan om huruvida Ersta sjukhus kan expandera med en helt ny byggnad kan snart vara avgjord. Foto: Erik Simander

Nu avgörs framtiden för sjukhus på Södermalm

Grannprotesterna mot Ersta sjukhus nya byggnad har snart nått vägs ände, när ärendet nu ska prövas i sista instans. Samtidigt riskerar sjukhusets specialistavdelning att läggas ned.

  • Publicerad 06:50, 1 sep 2017

Det har nu gått fem år sedan Ersta sjukhus på Södermalm ansökte om att få expandera verksamheten genom en helt ny sjukhusbyggnad på nio våningar vid Folkungagatan. Det nya huset på 18 000 kvadratmeter skulle innebära fler vårdplatser, fler studieplatser för sjuksköterskor och utökade möjligheter att bedriva forskning.

Men flera reaktioner i grannskapet har varit allt annat än positiva. En som särskilt vädrat sitt missnöje är grannen Jonas Gardell, som på Twitter lät förkunna att det vore "HELT SJUKT" att "förstöra utsikten mot söder" med den nya byggnaden.

Grannprotester kan sänka Erstas sjukhus

I maj överklagades också byggplanerna av en bostadsrättsförening tillsammans med flera grannar i närheten, som bland annat hänvisade till att bostäderna i området skulle sjunka i värde på grund av minskat ljusinsläpp och försämrad utsikt. Mark- och miljödomstolen valde dock att gå på stadens linje, och avslog överklagan.

Men trots att det nya huset sänkts med en våning överklagade grannarna på nytt. Idag fredag den 1 september är det dags för sista instansen, mark- och miljööverdomstolen på Svea hovrätt, att ta ställning till om ärendet ska prövas igen, en process som kan ta upp till två veckor. Det kan antingen resultera i omedelbart grönt ljus för bygget, eller ny prövning –som i så fall kan dröja ett halvår.

Ersta diakoni vill bygga nytt sjukhus

Specialistavdelning riskerar stänga

Samtidigt som Ersta kämpar för att få den nya sjukhusbyggnaden till stånd, riskerar en annan del av sjukhuset att helt läggas ned. Det var i januari som det stod klart att avtalet mellan landstinget och sjukhusets specialiserade avdelning, mag- och tarmkirurgi, var olagligt. Detta eftersom det aldrig genomförts någon offentlig upphandling.

Sjukhus på Södermalm hotas av nedläggning

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) uttryckte i början av året stor oro för att Ersta sjukhus, som är icke-vinstdrivande, inte skulle kunna konkurrera om man genomförde en offentlig upphandling. För att rädda Ersta har landstinget utrett om det finns någon alternativ lösning – men gått bet.

– Vi har ägnat hela våren åt att vända på varje sten och haft dialog med Ersta för att se om det skulle kunna gå att göra något, men tyvärr finns det ingen annan väg enligt lagen, säger Anna Starbrink (L).

"Vet att Ersta håller hög kvalitet"

Landstinget har nu beslutat om offentlig upphandling av mag- och tarmkirurgi, och under hösten kommer olika aktörer att komma med anbud. Om någon skulle visa sig kunna erbjuda en verksamhet som håller samma kvalitet som Ersta men till ett lägre pris, måste landstinget välja det alternativet.

– Vi kommer att fästa stor vikt vid kvalitet, vilket vi vet att Ersta är väldigt bra på. Men blir det någon annan aktör ska man komma ihåg att det här bara rör en del av Erstas verksamhet, jag tror de har stora möjligheter att kunna fortsätta och utvecklas ändå, säger Anna Starbrink (L).

Gåvor ska bekosta Erstas nya sjukhus

"Vi ska vinna"

Sjukhuschefen Jan-Åke Zetterström vill inte spekulera kring vad som kommer att hända om Ersta skulle tvingas lägga ned sin mag- och tarmkirurgi.

– Vi ska vinna den här upphandlingen. Det är huvudlinjen. Skulle det inte bli så får vi ta den frågan då.

Har ni någon strategi för att få ned priserna och blir mer konkurrenskraftiga?

– Ja, vi försöker på olika sätt att effektivisera verksamheten. Vi ser över interna rutiner, om man kan banta ned administration och hjälpa fler patienter med den bemanning vi har. Södermalm växer så det knakar så Ersta sjukhus kommer bara att behövas allt mer.

Ersta sjukhus

- Ersta diakoni, som bland annat driver Ersta sjukhus, är en ideell förening med kristen grund.

- Ersta sjukhus är ett offentligfinansierat sjukhus som drivs utan vinstintresse.

- Ungefär 2800 operationer genomförs på Ersta sjukhus mag- och tarmkirurgi varje år.

- Runt 270 miljoner kronor kostade kirurgin på Ersta sjukhus landstinget under 2016.

- Är du skriven i Stockholms län kan du välja vård på Ersta sjukhus. I de allra flesta fall behövs remiss till sjukhuset som inte har en egen akutmottagning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.