Slitet. Västertorpshallen har stora renoveringsbehov. Kanske så stora att det helt enkelt är enklare att riva alltihopa och bygga en ny hall. Foto: Maja Brand

Nu avgörs Västertorpshallens framtid

Västertorpshallen har länge varit i dåligt skick. Just nu utreds om hallen ska renoveras eller rivas och ersättas med en ny. Om en månad räknar staden med att ge en fingervisning om vad som kan ske – och när.

  • Publicerad 15:56, 20 feb 2018

Uttjänta bassänger, trasiga reningssystem och nedgångna omklädningsrum. StockholmDirekt har i flera artiklar de senaste åren skrivit om det dåliga skick som Västertorpshallen är i.

Just nu utreder idrottsförvaltningen och fastighetskontoret tillsammans med konsulter, fyra olika framtidsalternativ för hallen.

1. Renovering och ombyggnad.

2. Renovering och tillbyggnad.

3. Rivning och en ny hall på nuvarande plats.

4. Rivning och en ny hall bredvid Personnebadet i Mellanbergsparken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det dröjer till hösten innan ett inriktningsbeslut väntas tas gällande Västertorpshallens framtid. Men redan inom en månad tänker tjänstemännen presentera en så kallad konsekvensanalys av de fyra alternativen för politikerna. Och den ska innehålla bland annat kostnader och tidsplaner för de olika alternativen.

– Att renovera skulle nog ta cirka två år, eftersom det är så mycket som skulle behöva göras. Att bygga nytt skulle ta cirka 2,5-3 år. Men först ska det tas ett beslut och sedan tillkommer en planeringstid på minst två år, säger Marie Dowald, handläggare på fastighetskontoret.

Som StockholmDirekt tidigare skrivit är Västertorpshallen långt ifrån den enda i Stockholm som är i behov av upprustning – något som också påverkar hur snabbt simhallen kan rustas upp.

– Västertorpshallen och Vällingby sim- och idrottshall är nästan jämbördiga, men vi har kommit lite längre med att ta fram handlingar för en upprustning och tillbyggnad i Vällingby, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare på idrottsförvaltningen.

Han säger att det heller inte går att renovera alla hallar samtidigt eftersom det måste finnas hallar i närheten att evakuera till under renoveringstiden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det problemet skulle dock undvikas om en helt ny hall byggdes bredvid Personnebadet i Mellanbergsparken, eftersom den gamla hallen kan användas under byggperioden. Ett argument som de lokala politikerna höll fram i en skrivelse till berörda förvaltningar vid senaste nämndmötet i Hägersten-Liljeholmen:

"Vi tror att den bästa lösningen är att bygga en helt ny sim- och idrottshall. En lämplig plats kan vara i anslutning till Hägerstensbadets utomhusbassänger (Personnebadet) i södra delen av Mellanbergsparken", skriver (MP), (L) och (M). Övriga partier slöt upp bakom en liknande formulering.

– Den allra största vinsten för medborgarna är att de inte behöver vara utan simhall under tiden den nya byggs. Det finns också samordningsvinster med att man kan ha samma personal som jobbar både i sim- och idrottshallen och vid utomhusbadet. Det finns också en fördel med att bygga längs med Södertäljevägen eftersom hallen skulle kunna bli ett perfekt bullerskydd som förbättrar värdet för Mellanbergsparken, säger Jessica Jormtun (MP).

I Mellanbergsparken planeras det också för modulbostäder för nyanlända, men det är i andra änden av parken.

"Högt kulturhistoriskt värde"

Stadsmuseet har gjort en så kallad kulturhistorisk karaktärisering av Västertorpshallen på uddrag av fastighetskontoret, som presenterades i höstas. Den ska användas som kunskapsunderlag inför kommande förändringar.

I underlaget står bland annat: "Avseende funktion och placering i stadsdelen, oförändrad sedan 1970, har Västertorpshallen ett högt kulturhistoriskt värde".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48