Nu avvecklas sista boendet för ensamkommande

Hittills i år har två ensamkommande ungdomar anvisats till Ekerö. Det räcker inte för att fortsätta driva HVB-hem. Från årsskiftet stängs boendet i Stenhamra.

  • Publicerad 16:23, 28 sep 2018

Vi kan inte ha verksamheter som bara står och väntar.

Hösten 2015 blev de före detta förskolelokalerna i Stenhamra ett tillfälligt ankomstboende för ensamkommande ungdomar. Planerna möttes först av hård kritik från närboende, men kritiken tystnade snart.

Vid årsskiftet ska det avvecklas. Underlaget är för tunt för kommunen.

– Ensamkommande anvisas inte till kommunerna i så stor utsträckning längre, så vi kan inte ha verksamheter som bara står och väntar. Många kommuner sitter i den här sitsen nu, om man har byggt upp en egen verksamhet håller man just nu på att avveckla den, säger Inger Norin, enhetschef för integration på Ekerö kommun.

Tidigare fanns även 22 HVB-platser på Sundsgården på Färingsö, men även dessa har stängts under det senaste året. På boendet i Stenhamra finns i dag 13 platser, men det är bara halvfullt.

– Vi har sex ungdomar kvar nu, så det är ett litet underlag och flera tomma platser. De flesta är dessutom över 18 år nu och behöver träna på att klara sig i eget boende.

Ska bo parvis

Från årsskiftet flyttar de till så kallade träningslägenheter i kommunen, där de får bo parvis tills de går ut gymnasiet.

Framtida anvisningar till Ekerö kommer hädanefter att hänvisas till Sorsele kommun, enligt en överenskommelse mellan kommunerna.  

– Sorsele har en väl uppbyggd organisation och de vill gärna behålla den, men de har också ett sviktande underlag på egna ungdomar, så de har tecknat avtal med flera andra kommuner i landet, säger Inger Norin.

Även vårdbolaget Attendo drev tidigare ett boende för ensamkommande i Svartsjö, men verksamheten har i dag en annan inriktning.

Fastigheten i Stenhamra har sedan länge fukt- och ventilationsproblem och kommer så småningom att rivas. När detta sker är dock oklart.

Boendet i Stenhamra

I oktober 2015 blev det känt att den tidigare förskolan i Stenhamra skulle användas som ankomstboende för ensamkommande, då Stockholms stad behövde akut avlastning.

Beslutet möttes först av hård kritik från närboende. Tjänstemän på kommunen dödshotades och lokalerna vaktades dygnet runt.

Den 4 november kom ett 50-tal ungdomar till ankomstboendet. Så småningom tystnade kritiken.

Vid årsskiftet behövde Stockholm inte längre hjälp, men Ekerö kommun valde att fortsätta använda lokalerna.

Den 5 januari 2016 omvandlades verksamheten i Stenhamra till ett HVB-boende i Ekerö kommuns regi.

HVB är en förkortning för Hem för vård eller boende.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12