Fara. Jan Nordin cyklar ofta vid övergångsstället. ”Det är ett hasardspel varje gång”, säger han. Foto: Jonas Månsson

Nu blir cykelöverfarten säkrare

Säkerheten ska öka vid kommunhuset. Kommunen och Närlunda vägförening är överens om ett övergångsställe. – Det väntas vara klart innan årsskiftet, säger Jonas Orring, kommunens teknik- och exploateringschef.

  • Publicerad 16:11, 22 nov 2017

I och med flytten närmre Tappströmsskolan blir det inte samma fara.

Överfarten från gång- och cykelbanan från Närlunda förbi kommunhuset har varit omdiskuterad en längre tid.

Bakgrunden har varit att kommunen har velat göra ett obevakat övergångställe samtidigt som Närlunda vägförening har velat ha ett övergångsställe reglerat av trafikljus, något Mälarö Tidning har skrivit om tidigare.

Nu har parterna enats och resultatet blir ett nytt övergångställe utan trafikljus.

– Tillsammans har vi tyckt att det har varit otillräckligt med trafiksäkerhet samtidigt som det är svängande bilar. Vi har diskuterat med Närlunda vägförening hur vi skulle kunna göra ett bättre övergångsställe. Nu lägger vi det en bit in mot kommunhuset så att bilar som svänger kan stanna till, efter synpunkter från Närlunda vägförening. Det här blir en trafiksäkrare lösning, säger Jonas Orring.

Lösningen gäller på kortare sikt.

– På en fyra, fem års sikt ska vi bygga om den nuvarande fyrvägskorningen till trevägsrondell när vi ger oss på centrumbebyggelsen, men just nu gör vi det här som en tillfällig åtgärd, säger Jonas Orring.

Arbetet påbörjades i måndags och väntas vara klart innan årsskiftet. Det innebär även att tre parkeringsplatser försvinner från infartsparkeringen.

Närlunda vägförenings ordförande Thomas Sjökvist är nöjd att ha nått en överenskommelse, även om han tycker att ärendet har dragit ut på tiden.

Thomas Sjökvist ser precis som kommunen att förändringarna bidrar till en ökad säkerhet.

– I och med flytten närmre Tappströmsskolan blir det inte samma fara. Nu har bilisterna chans att se vad som finns där. Sedan kommer det till en ordentlig belysning som lyser upp, säger han.

Så skriver Transportstyrelsen

"Det finns bevakade och obevakade övergångsställen. 

Vid bevakade övergångsställen regleras trafiken av trafiksignaler eller av polis. 

Vid obevakade övergångsställen har fordonsförare väjningsplikt mot gående, vilket innebär att de ska släppa fram den som går.

Däremot får gående inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar sig. Även den som leder en cykel räknas som gående".

Källa: Transportstyrelsen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter