Underlätta. När den nya t-banenedgången nu öppnar hoppas staden att färre fotgängare kommer att korsa cykelbanan. Foto: Hampus Jarnlo

Nu blir det lättare att cykla vid Slussen

I dag öppnar Slussens nya t-banenedgång på Ryssgården. Det innebär att det även blir lättare för cyklister att ta sig fram över torget.

  • Publicerad 06:50, 4 jun 2018

I dag, måndag, invigs Slussens nya t-banenedgång vid Ryssgården. Planen är att den ska avlasta den befintliga nedgången på torget och underlätta för resenärer med Nacka- och Värmdöbussarna att ta sig till och från Slussens tunnelbaneperrong.

I samband med det hoppas staden att det även ska bli lättare för cyklister att ta sig fram på cykelbanan.

– När folk kommer med Nacka- och Värmdöbussarna på morgnarna går de i dag till den gamla nedgången, det blir en strid ström och det är då väldigt svårt att cykla förbi. Nu kan den här folkströmmen i stället dela på sig och de behöver då aldrig korsa cykelbanan, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet vid Stockholms stad.

– Det blir färre människor som korsar cykelbanan och därmed lättare att ta sig fram.

Då öppnar Slussens nya t-baneentré

"Problematiskt en tid"

Den nya t-banenedgången öppnar klockan 12 på måndagen men kommer att testas i skarpt rusningsläge först på tisdagsmorgonen.

– Vi kan inte öppna direkt på måndagen, vi behöver göra klart de sista grejerna helt enkelt. Sedan känns det skönare att öppna i lågtrafik, säger Eva Rosman.

Hon är övertygad om att lösningen kommer att förbättra situationen med trängsel mellan cyklister och fotgängare på platsen.

– Det kommer fortfarande att vara lite problematiskt en tid framöver. Som alltid när man gör något nytt dröjer det alltid innan folk hittar och vet var de ska gå. Men jag tror att de flesta kommer att vänja sig ganska snabbt, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android