Krångligt och dyrt. Politikerna vill inte att bygglov ska stå i vägen för klimatsmarta investeringar. Foto: Mostphotos

Nu blir det lättare att fånga solen

Politikerna vill se fler solpaneler på Ekeröbornas tak. Därför skrotas nu bygglovskravet för den som vill ha solenergi i bostaden.

  • Publicerad 14:12, 13 apr 2017

Bygglov behövs alltid för om- och tillbyggnader av fastigheter, eller om en byggnads användning eller utseende förändras – exempelvis om solpaneler sätts upp på taket.

Men nu har det ändrats. Byggnadsnämnden i Ekerö kommun beslutade nyligen att slopa kravet på bygglov för solceller och solfångare.

– Bygglov är ett område som är väldigt byråkratiskt. Men det är också en sak som vi kan påverka för att värna om samhället, naturen och miljön, säger Arnulf Langlet (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Byggnadsnämnden gav i höstas stadsarkitektkontoret uppdraget att utreda förutsättningarna för en bygglovsbefrielse. För några veckor sedan presenterades ett förslag för politikerna och den 28 mars började de nya riktlinjerna att gälla.

Att söka bygglov kan vara både krångligt och dyrt. Politikerna vill inte att det ska stå i vägen för klimatsmarta investeringar.

– Den som köper en solcellsanläggning har en lång återbetalningstid. Ska man dessutom lägga ett antal tusenlappar på bygglov blir det ytterligare ett skäl att avstå. Alla vet inte hur man söker bygglov och det kan kännas krångligt. Om vi kan underlätta tror vi att det kan trigga fler att välja renare energi.

Hoppas på mer tid

Byggnadsnämnden hoppas nu även att bygghandläggarna får mer tid över till andra bygglovsärenden och på sikt få ner handläggningstiderna på dem.

Kommer det att göra någon skillnad?

– Jag hoppas innerligt det, men man vet ju aldrig. Fler kanske åtminstone får upp ögonen för det på sikt.

För byggnader som är kulturmärkta kommer bygglovskravet att gälla precis som tidigare. Även när det gäller vissa takkonstruktioner finns begränsningar.

– Där måste man ta hänsyn till varje individuellt fall, säger Arnulf Langlet.

Solfångare och solceller – vad är skillnaden?

Solfångare omvandlar solinstrålningen till värme. De vanligaste är glasade plana solfångare, vakuumrörsolfångare och oglasade poolsolfångare.

Solceller omvandlar solinstrålningen till elektricitet som sedan kan användas lokalt i huset eller skickas ut på elnätet. Det finns så kallade kristallina solceller och olika tunnfilmssolceller med olika utseende, prestanda och pris.

Källa: Branschföreningen Svensk solenergi

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Dom för sexbrott mot barn

Nyheter Sex månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn. Så lyder tingsrättsdomen för en man i Stenhamra.måndag 25/6 12:12

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter