Rätt plats. "Jag och min fru var på restaurangen mitt emot när vi såg en skylt om att det fans lediga lägenheter. Så jag tipsade mamma", säger Patric Quiroga, som själv bor i det höga huset på andra sidan det nya torget. Nu blir han och mamma Alejandra Riquelme grannar. Foto: Mikael Andersson

Nu blir det mer folkmyller i Hässelby strand

IT-proffs, toppstudenter och andra "vanliga dödliga". Nu har de första hyresgästerna börjat flytta in i det nya kvarteret mitt i Hässelby strands centrum.

  • Publicerad 16:35, 5 mar 2019

Byggröran i Hässelby strands centrum har pågått i flera år. Hemköp har flyttat till nya lokaler och hundratals nya bostäder har byggts.

Nu närmar sig slutresultatet. Byggföretaget ALM Equitys 161 lägenheter, som ligger intill det blivande nya torget, stod klara för inflytt förra veckan.

Lägenheterna hyrs ut i block till tre olika aktörer som i sin tur hyr ut dem till hyresgäster. Först ut att flytta in är Freys fastigheters kunder och i fredags morse började flyttlassen rulla in i Hässelby strands centrum.

– Jag är så lycklig, det känns som ett slott, säger Alejandra Riquelme, när hon kliver in i lägenheten som hon och 11-åriga dottern Stefanie ska bo i.

Hjälper till med flytten

Hennes vuxna son Patric Quiroga bor ett stenkast därifrån och hjälper till med flyttkartongerna. Av de boende vi träffar har flera bott tidigare i Hässelby strand, men Alejandra och Stefanie flyttar hit från Vårberg i Skärholmen.

– Det är fint här och närmare familjen, det var viktigt när vi bestämde oss för att flytta hit, säger Alejandra Riquelme.

I huset finns också affärslokaler som nu håller på att anpassas efter respektive verksamhet.

– Vi har skrivit avtal med gymkedjan Puls och träning och ett apotek. De flyttar in så snart lokalerna är klara, säger Joakim Alm, vd på ALM Equity.

Under våren kommer huset också att fyllas på med fler hyresgäster.

– Det är dels ett IT-företag som hyr ut till sina anställda och dels Handelshögskolan som ska hyra ut till studenter, säger han.

Nöjd. Alejandra Riquelme får hjälp av sonen Patric Quiroga att konka in flyttlådorna i lägenheten. Foto: Mikael Andersson

Ska locka toppstudenter

Handelshögskolan hyr lägenheterna möblerade, och förhoppningen är att bostäderna ska få fler internationella toppstudenter att välja just Handels i Stockholm, enligt skolans högskoledirektör Lars Ågren.

– Det första studenterna frågar om är utbildningen och det andra är "har ni bostäder"? Det är en del av vår konkurrenskraft att kunna erbjuda det. Vår ambition är att hälften av studenterna på masterprogrammen ska komma från andra länder. Dels för att duktiga svenska studenter vill studera i en internationell miljö, dels för att skapa brain gain för Sverige genom dem som kommer hit, säger han.

Vad var det som gjorde att ni valde Hässelby strand? Det ligger ju en bit från stan?

– Ja, men det är svårt att hitta bra boende. Vi tror och hoppas att de här lägenheterna blir attraktiva. Handels ligger på gröna linjen så det är bara att hoppa på tåget och åka hela vägen hem.

Men det dröjer nog lite innan det kryllar av ekonomistudenter i Hässelby strand centrum.

– Vi hoppas att några flyttar in nu under våren men den stora inflytten blir till sommaren, inför höstterminen, säger Lars Ågren.

På plats. "Jag bor redan i Hässelby strand men med tillfälligt kontrakt. Jag vill stanna här, jag trivs och gillar naturen här, det är så fins på sommaren", säger Gana Hassip (t h). Här med kompisen Sertip Zrar som ska hjälpa till med flytten. Foto: Stella Papapanagiotou

Egentid. "Jag är uppväxt i Hässelby och har bott i Hässelby strand i några år tillsammans med min syster. Det här är min första egna lägenhet! Jag jobbar sent på kvällen så det var viktigt att bo nära t-banan. Jag tycker det är jättebra att det händer så mycket här, till exempel att det ska öppna ett gym – jag kommer hänga där", säger Maysaa Hamed. Foto: Stella Papapanagiotou

Hässelby strand

Kvarteret Mälarterrassen består av 161 lägenheter och tre verksamhetslokaler.

Lägenheterna hyrs ut till tre olika aktörer som i sin tur hyr ut dem till hyresgäster. Konceptet att hyra ut bostäder i block sköts av ALM Equitys dotterbolag Svenska nyttobostäder.

Två företag flyttar in i de tre lokalerna: Puls och träning gym och Hässelby apotek.

Ung man knivhuggen i Hässelby gård

Nyheter Polisen går igenom övervakningsfilmer Sent i lördags kväll påträffades en ung man med stickskador i ryggen på Hässelby torg. Polisen går nu igenom övervakningsfilmer som kan ha fångat händelsen.måndag 18/11 14:00

Här ska plattformsbarriärer i t-banan testas

Nyheter Försöket halveras Bagarmossen har valts ut som försöksstation när plattformsbarriärer ska testas i tunnelbanan. Planerad driftstart är 2021 och därefter ska en utvärdering göras för eventuell permanentning.måndag 18/11 12:03

Vi är Västerort

Stockholm Direkt