Foto: Sara Ringström

Nu blir det olagligt med häng i porten

Gäng som säljer knark, röker på och festar nattetid i trapphusen. Nu prövar polisen och Botkyrkabyggen en ny strategi för att tvinga bort stöket: hänger du här kan du bli rapporterad för olaga intrång.

  • Publicerad 13:03, 23 nov 2017

Redan nu kollar polisen igenom trapphus och garage med jämna mellanrum. Utrymmen som polisen vet nyttjas som förvaring av langarna, som styr den öppna knarkhandeln i Fittja centrum.

– Vi har flera pågående förundersökningr gällande  vapen och narkotika i de här utrymmena, säger Andrea Hamnes, operativ samordnare på Botkyrkapolisen.

För att komma åt problemet jobbar nu Botkyrkabyggen, kommunen och polisen tillsammans i bred front. Nu har hyresvärden satt upp lappar i de mest utsatta portarna. På dem står det att de som hänger här kan göra sig skyldig till ett brott: olaga intrång.

Här är langarna som åtalas för gruppvåldtäkt

Rapporterar för brott

Nu när det börjar bli kallt ute och hänget i trapphusen tilltar ska polisen öka sin närvaro.

– Vi kommer arbeta aktivt med att informera folk som hänger där vad som gäller. Att de kan komma att misstänkas för olaga intrång. Det handlar från polisens sida om att styrka uppsåt. Påträffar vi personerna där igen efter de blivit informerade kommer de bli rapporterade för brott.

Syftet med insatsen är att öka tryggheten för boende i området och ta tillbaka trapphusen från de kriminella.

– Det handlar om att medborgarna inte ska behöva gå igenom ett rökmoln med cannabis varje gång man ska kliva ut på gatan. Som boende ska man inte behöva gå förbi ett ungdomsgäng som röker och urinerar i porten.

Knarkhandel, missbruk och hot vardag i trapphusen – så ska de bli trygga igen

Knarkhandeln ska flytta

Får man bukt med problemen i trapphusen kommer narkotikaförsäljningen troligtvis att flytta på sig.

– Det är också målet, att den öppna handeln flyttar till platser där den inte påverkar boendes vardag och hemmiljö, säger Andrea Hamnes.

Polisen: Köper du knark i Fittja så hamnar du på film

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.