Sanna Eriksson, projektledare för Stockholms stads blomsterprogram. Foto: Lennart Johansson

Nu blir det romantik i Stockholms rabatter

I veckan invigdes Stockholms stads årliga blomsterprogram. I år är det ”romantiska arter” som tar plats i stans rabatter.

  • Publicerad 13:13, 20 apr 2017

Det är tionde året i rad som Stockholm har ett gemensamt blomsterprogram för hela staden. I år är temat ”Mina drömmars stad” för att hedra minnet av författaren Per Anders Fogelström som föddes för 100 år sedan.

– Årets drömlika blomsterprogram går i en harmonisk färgskala i rosa och violett, säger Sanna Eriksson, projektledare för Stockholms stads blomsterprogram.

Så vårfixar du i en trång lägenhet – experterna vet vad som är rätt och fel

I onsdags började planteringen av vårens blommor. Totalt handlar det om 200 000 lökar och plantor på över 250 platser i hela Stockholm – i både inner- och ytterstad. Årets tema har inspirerats av forna tiders stugrabatter under den epok som skildras i romanen ”Mina Drömmars Stad”.

Blommorna borta från Sergels torg – men insamlingen fortsätter

Blommorna ska locka stockholmarna till harmoni och romantik.

– Med romantiska arter som förgätmigej, tusensköna och rosor vill vi väcka liv i fantasier och minnen om vad staden varit, men också ge näring åt drömmar om vad staden är och kan vara för alla, säger Sanna Eriksson.

Kommer det här göra oss mer romantiska?

– Absolut. Det hoppas vi i alla fall.

Det tar två veckor att placera ut alla blommor som kommer att få stå fram till midsommar. Sedan blir det sommarblommor och därefter höstblomster.

– Men de kommer också ha romantiskt tema, säger Sanna Eriksson.

Vilken färg vill du se

Om du fick bestämma över stans rabatter. Vilken färgkombination skulle du då välja?

  • Orange och brun
  • Röd, gul, blå
  • Violett och rosa
  • Grön och vit