Cecilia, 63, säger att hon inte blivit miljöpartist efter den här sommaren men vet inte alls vad hon ska rösta på. Foto: Sacharias Källdén

Nu blir extremvädret het valfråga

Efter extremvädret. Nu lanserar flera partier i Stockholm konkreta förslag för att förvandla valet i september till ett klimatval. Men att partierna skulle tjäna några extra röster på det, tror inte de väljare vi pratar med.

  • Publicerad 20:00, 8 aug 2018

Sommarens extremväder har lett till värmerekord efter värmerekord. Media har rapporterat om fläktbrist, grillförbud, vattenbrist, nödslakt, skogsbränder och bönder som går på knä. Och med en månad kvar till valet den 9 september släpper nu flera partier i Stockholm konkreta klimatförslag som går att koppla till sommarens extremväder.

Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad, säger att klimatfrågan är Miljöpartiets högst prioriterade fråga och att det kommer fortsätta att vara det framöver.

– Att driva en offensiv klimatpolitik handlar inte om att utnyttja väljarnas oro, utan om att rädda planeten. Sommarens extrema väder har tydliggjort att vi behöver vara fler partier som tar klimatfrågan på största allvar, säger hon.

Centerns udda drag – en flytande valstuga

Detsamma gäller för C, L, M, S, V och FI som alla understryker att den här sommaren varit en påminnelse om att de behöver arbeta ännu mer offensivt med klimat- och miljöfrågor.

Rikard Warlenius, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholm, berättar att de vill att staden inrättar en klimatpanel av forskare som oberoende granskar alla stadsutvecklingsbeslut ur klimatsynpunkt.

– Vi ser tydligare än någonsin att klimatfrågan måste genomsyra all politik, vi har inte råd att göra fel. Ett sätt att göra rätt är att göra en tydligare koppling mellan politik och vetenskap, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Joar Forssell, gruppledare i miljö- och hälsoskyddsnämnden för Liberalerna i Stockholm, säger att de vill göra Stockholm till en så kallad svampstad för att öka resistensen.

– Vi har haft förslaget om en svampstad länge men efter den här sommaren har det kommit allt högre upp på dagordningen. Stockholm är inte byggt för att klara av den här sortens väder och det vill vi ändra på genom bland annat mer växter samt ytor där vatten kan tränga igenom. På så vis kan staden kyla ner sig själv och vi slipper översvämningar, säger han.

Sverigedemokraterna tänker dock inte rucka sitt fokus och inte heller Kristdemokraderna.

– Nej, den varma och sköna sommaren kommer inte föranleda KD att ändra fokusfrågor. Vi kommer att fortsätta proritera trygghet, integration och äldrepolitik samt stoppat slöseri med skattepengar och ett byggande i mer klassisk stil, säger Erik Slottner (KD).

"Jag är så glad att jag lever så att jag får rösta. Men min röst påverkas inte av vädret som varit. Jag är en trogen människa och har följt ett parti sedan barndomen", säger Helky Valenius, 84, boende i Sundbyberg. Foto: Sacharias Källdén

"Jag har haft med mig ett miljötänk hela livet och alltid röstat för miljön. Men det är svårt att veta precis vad man ska rösta på nu för tiden, det är rörigt med de stora blocken", säger Karin Hedin, 74, från Upplands Väsby. Foto: Sacharias Källdén

"Min röst påverkas inte av vädret"

Alla väljare vi stoppar på Odenplan understryker att de redan har koll på klimatförändringarna och hävdar att sommarens extremväder inte kommer påverka hur de tänker rösta.

– Jag vet om klimatförändringarna sedan tidigare och tycker självklart att det är viktigt men det kommer inte påverka min röst i valet. Jag tror mer att det handlar om vad jag gör på ett personligt plan, inte vad politikerna gör, säger Simon Iren, 23, från Kungsholmen och får instämmande nickningar av kompisen Emil Lindvall, 23, från Solna som tillägger:

– Jag håller med. Min röst kommer inte att ändras på grund av extremvädret. Den viktigaste valfrågan för mig är sjukvården.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Eva Pekonen, 70, boende i Hägersten har överhuvudtaget inte mycket till övers för vallöften.

– Frågorna i valdebatten är oviktiga. Det är vad som sker resten av året som är relevant och just nu är det klimatfrågan. Vi håller på att förstöra vår jord och det är sorgligt att säga men jag tror inte det finns något hopp för den här mänskligheten, säger hon.

JARNLO: Värmen har nog fått många att glömma valet

Simon Iren, 23, och Emil Lindvall, 23, gör klimatsmarta val men årets val känns förvirrat. Foto: Sacharias Källdén

Det här vill de lokala politikerna göra för klimatet

Vi frågade alla partier i Stockholms kommunfullmäktige om den rekordvarma sommaren kommer göra att de prioriterar klimat- och miljöfrågan i valspurten. Om ja, hur? Så här svarade de.

Socialdemokraterna: Ja. Vårt mål är att Stockholm ska vara fossilbränslefritt 2040 och att utsläppen av växthusgaser ska ha minskat till noll. De kommer fortsätta driva på för fler satsningar på området, bland annat kommer de se till att stadens egna verksamheter är fossilbränslefria redan år 2030.

Vänsterpartiet: Ja. Vi ska driva på för att trängselskatten ska gå till en utbyggd och avgiftsfri kollektivtrafik snarare än dyra motorvägsbyggen som ökar bilismen och utsläppen. De kommer driva på för att lägga ner Bromma flygplats så snart som möjligt för att minska utsläppen från flyget och verka för att installera solpaneler på alla stadens fastigheter och starta ett kommunalt solelbolag. De vill även investera en miljard i cykelvägar och öka andelen vegetarisk mat i stadens verksamheter.

Miljöpartiet: Ja. Vi vill bland annat minska biltrafiken och premiera gång-, cykel- och kollektivtrafik. Stoppa användningen av fossila bränslen och begränsa tjänsteresor som sker med flyg av anställda inom Stockholms stad. Vill lägga ner Bromma flygplats och stänga kolkraftverken i Värtan senast 2022.

Centerpartiet: Ja. Vår klimat- och miljöpolitik har alltid varit högst upp på vår politiska agenda, något som syns i vår valplattform och på våra politiska förslag. Den här sommaren är ytterligare en påminnelse om att situationen är akut och att vi behöver arbeta ännu mer offensivt med klimat- och miljöfrågor.

Liberalerna: Ja. Vi vill bland annat dra lärdomar från hur ledande sponge city-städer arbetar med att öka resistensen mot extremt väder. De vill skaffa fler gröna tak och väggar som kan absorbera vatten och byta ut asfalt och betong mot material där gräs kan växa, och/eller vatten kan tränga igenom, för att förhindra översvämningar.

Moderaterna: Ja. Vi vill fortsätta att arbeta för att förbättra miljön i Stockholm. Där några av målen är att Stockholm ska bli fossilbränslefritt till 2040. De vill även leda bort trafiken med en ringled runt stan samt gräva ner Centralbron samt förbättra luftkvaliteten genom ökad grönska som trädalléer och gröna tak.

Feministiskt initiativ: Ja. Vi vill att staden ska ta ansvar för minskning av växthusgasutsläppen och har under mandatperioden återkommande framhållit vikten av att göra innerstaden bilfri. De vill också verka för att nybyggda bostäder ska ha solceller på taken, tillämpa grön stadsplanering och minska matsvinnet i stadens verksamheter. 

Sverigedemokraterna: Nej. Vi ändrar inte vår planering för denna rekordsommar. 

Kristdemokraterna: Nej. Den varma och sköna sommaren kommer inte föranleda KD att ändra fokusfrågor.Alla partier i Stockholm är överens om att vi ska ha en offensiv miljöpolitik, men det är knappast ytterligare målsättningar i Stockholm som kommer att ge svalare somrar framöver. 

Visa merVisa mindre